salutari la toti inscrisi pe forum .doresc ajutorul dumneavoastra in ce priveste urmatoarea problema Dupa decesul tatalui meu 3 ani in urma am devenit comostenitor alaturi de mama mea si fratele meu pe casa parintilor mei In urma succesiunii am obtinut certicat de mostenitor Vrem sa facem cadastru si intabularea dar ne-am lovit de faptul ca terenul e in indiviziune cu vecinul de la nr 78A [noi suntem la 78] Tatal meu a cumparat impreuna cu mama mea in 1967 200 metri patrati dintr -un teren de 400 metri patrati cu acte la notar, dupa care propietarul vinde si ceilalti 200 mp la altii care si acestia vind la actualul nostru vecin fara sa fie specificat in actul lor de vinzare cumparare ca sunt in indiviza cu noi Am facut cauza in tribunal pentru iesirea di indiviziune cu vecinul care nu dorit sa facem acest lucru la notar Judecatorea a dispus sa platim o suma ce reprezinta 3 % din valoarea casei noastre facuta de un espert cadastrier [platit 7 mil pentru espertiza sa] numit in sala de tribunal Intrebarile mele sunt [ 1] ce reprezinta suma referitore la procentul de 3%[ 2]dar mama mea e deja co propietara cu tatal meu , de ce trebuie sa plateasca si pe partea ei de propietate[ 3]putem sa cerem in instanta impartirea cheltuielilor la jumate cu vecinul[ onorariul avocatului /espertiza facuta de cadastrier/taxe platite pentru deschiderea actiunii/toate astea platite de noi] 4] si vecinul va plati 3%din valoarea casai sale? va multumesc anticipat
1. 3% ar trebui sa fie taxa de timbru, dar nu inteleg de ce se aplica la valoarea casei (poate nu ati inteles bine si judecatorul a spus sa calculati la valoarea terenului)
Separat de aceasta ar fi trebuit sa solicite si onorariul de expert
3. Cheltuielile de judecata, mai putin onorariul avocatului, se vor imparti intre reclamant si parat, pentru ca intr-o cauza de iesire din indiviziune acest proces profita ambelor parti.
2 si 4. Cititi si copiati din incheierea de sedinta exact ce a dispus judecatorul.
am facut cercetari,, arheologice ,,si am inteles ca 3%din valoarea casei si terenului[78000 ron] sunt 2340 ron minus aproximativ 130 ron o taxa [nu stiu ce este /ce reprezinta] ce reprezinta un impozit pe valoarea casei pentru ca am obtinut o valoare si vine impozitata[codul fiscal 2012 art 77^1 si art art 41] /astept si alte pareri/ P.S de cauza in tara se ocupa fratele meu care nu prea ,,mesteca ,, libajul ,,juridic,,
Partajare teren
mariolopresti
Deci dupa decesul tatalui, mama si 3 frati am dezbatut succesiunea ce consta in :o casa si pamantul din jurul casei de 480 metri patrati si la masuratori sa ... (vezi toată discuția)