avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de judecata indelungat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de judecata indelungat

Buna ziua,
Pentru judecarea unei cauze (restituire taxa auto) s-a stabilit termen la 24.01.2013.
Acest termen,mi se pare foarte indelungat.
Avand in vedere prevederile Legii nr.202/2010 privind urgentarea judecarii proceselor, magistratii care au stabilit acest termen,nu cumva incalca principiul judecarii cu celeritate a cauzei ?
Ce se poate face pentru urgentarea in concret a cauzei ? Legea prevede doar scriptic judecarea cu celeritate a cauzei,insa magistratii tot ce vor ei fac.
Va multumesc.
Faceti o cerere de preschimbare a termenului, poate aveti noroc si se admite...
Cererea de preschimbare de termen este examinata de catre instanta de judecata, in camera de consiliu, fara a fi citate partile.

Urgente acordarii unui termen de judecata mai apropiat trebuie sustinuta de inscrisuri doveditoare sau de argumente concrete.



Altminteri , aceasta va fi respinsa si va fi mentinut termenul de judecata fixat initial.


Sistemul judiciar din Romania este sufocat de dosare, iar stabilirea primului termen de judecata pentru inceputul anului 2013 a fost hotarata deja la mai multe instante din Bucuresti si din tara. La capitolul termene lungi, Tribunalul Bucuresti conduce topul. Totul se intampla din cauza numarului de cauze noi care a crescut simtitor in ultimul an, a supraincarcarii unor magistrati si a numarului insuficient de judecatori din instantele aglomerate.

•Consiliul Suprem al Magistraturii a lansat la inceputul anului trecut un program menit sa elimine supraincarcarea judecatorilor si sa reduca timpul de solutionare a cauzelor, doar ca efectele in multe cazuri au fost tocmai inverse, unii judecatori au ramas la fel, daca nu chiar si mai incarcati, iar termenele la dosarele noi devin din ce in ce mai lungi.
Asadar, nu judecatorii sunt vinovati pentru termenele care se dau. Iar daca am spus "noroc", a fost pentru ca la doua instante , pentru cauze absolut similare, s-au dat solutii diferite in ce priveste preschimbarea termenului.
Am inteles. Insa,am o pronuntare din data de 09-02-2012,pentru care nici in prezent nu s-a redactat hotararea,cu toate ca am depus si cerere de urgentare.
Legea prevede clar max.30 de zile,insa judecatorul incalca acest termen,motivand ca este aglomerat.
Ori,eu,daca depun un recurs in a 16-a zi mi-l respinge ca tardiv introdus,SIGUR. Atunci,as putea sa motivez si eu ca nu am avut timp sa depun recursul,pentru ca am fost la sapa. In acest caz,credeti ca nu mi l-ar mai respinge ?
Ideea este ca justitiabilul este sanctionat pentru orice minima abatere,insa magistratul NU.
Daca nu sunt capabili sa respecte legea,sa plece din sistem. Nu conteaza absolut nicio motivare in sensul incalcarii legii,chiar daca sustin ca sunt aglomerati. La urma urmei, judecatorul lucreaza efectiv doar o zi pe saptamana,in restul zilelor se documenteaza si redacteaza hotararile.
Asa ca...nu ar trebui sa existe astfel de termene lungi si nici redactari de hotarari dupa un an.... Sa plateasca si ei cumva,pentru tergiversarea aceasta LEGALA !
Cum pot sa-i trag la raspundere ?
Unde sa ma adresez ?
Ca doar se acopera unii pe altii in acest sistem CORUPT.
Cine imi poate spune aceste detalii ?
Va multumesc.
Stimat forumist,

Nu doresc să-i apăr cu orice preț pe judecători, dar în cazul dvs, respectiv întârzierea motivărilor, în principiu nu consider că aveți dreptate.

Mă raliez pe deplin față de cele expuse de @AN-CON, deoarece, ca avocat, înțeleg pe deplin greutățile cu care se confruntă judecătorii față de numărul uriaș de dosare pe care sunt nevoiți să le soluționeze. Eu am mai puține dosare de condus și sunt, în momentul de față, la limită. Evident, cunosc și cazuri în care anumiți judecători nu pot spune că fac cinste profesiei și au întârzieri nescuzabile, dar, în opinia mea, sunt mai degrabă, excepții.

În privința aplicării legii, din nou nu consider că aveți dreptate. Astel, în dreptul roman există două tipuri de norme legale: norme imperative, obligatorii, care prevad o sanctiune clară in cazul abaterii de la prevederile lor, si norme dispozitive, de indrumare, care nu prevad sanctiuni si pot fi neglijate, in anumite situatii.

Întârzierea motivării poate atrage răspunderea disciplinară doar când nu se poate justifica, iar o justificare - pe motivele reale generate de agloomerare - nu văd de ce ar constitui abatere.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

Cerere preschimbare termen litigii munca ContSters147303 ContSters147303 Buna seara, Va rog puteti enumera motive temeinice care pot sta la baza acceptarii schimbare termen de judecata. Eventual motive folosite de Dvs care au ... (vezi toată discuția)
Solicitare preschimbare termen adrianef adrianef Am facut o solicitare de preschimbare termen la TMB. Aveam termen de peste 1 an pentru o solicitare de restituire taxa auto si am zis sa incerc. Cererea mi-a ... (vezi toată discuția)
Recurs cerere eliberare conditionata - termen de judecare mantaandreea mantaandreea buna seara sotului meu i s-a admis cererea de eliberare conditionata dar a doua zi parchetul a facut recurs(asa face la toata lumea de ceva vreme)m-ar interesa ... (vezi toată discuția)