avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantii materiale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantii materiale

Buna ziua!

Am lecturat L.22/1969 pentru a redacta un contract de garantii materiale si a retine din venitul salariatilor-gestionari garantia aferenta, dar tot nu mi-am dat seama cam ce procent pot sa le retin. #-o

Art.12 alin.2 prevede: "Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu castigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu castigul mediu pe 3 luni".

Daca salariatul-gestionar are in gestiune produse in valoare de sute de milioane si un castig mediu pe 3 luni de 7500 ron, cat am voie sa-i retin din salariu pentru constituirea garantiei?

Tinand cont de valoarea mare a produselor pe care le are in gestiune, pot sa ii retin 20% din salariu? :)
Sau doar 10%, conform art.13 al L.22/1969? :(

Va multumesc anticipat pentru pareri si solutii.



Cel mai recent răspuns: fly333 , utilizator 09:41, 27 Ianuarie 2011
pentru gestionari limita maxima a unei garantii este de trei salarii de incadrare, garantia urmand a fi oprita lunar in limita celor 10% conform legii. Daca la inventariere se constata lipsuri care nu pot fi acoperite din total garantie aveti dreptul sa promovati o actiune patrimoniala impotriva salariatului - gestionar (cu conditia sa fie culpa sa).
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
Tinand cont ca salariatii carora vreu sa le retin garantia materiala, nu au de fapt functia de gestionar, exista alta reglementare care imi permite sa le retin o cota din salariu sub forma de garantie?

In speta mea, salariatii sunt agenti de vanzari care au de recuperat debite. Nu se implica pentru ca deja si-au luat comisioanele aferente produselor vandute. Pentru recuperat debite nu au comisioane si atunci nu sunt impulsionati.
Data fiind situatia, trebuie sa determinati, cumva, sa se ocupe si de acest aspect si nu am gasit nicio dispozitie legala care sa ma ajute in aceasta privinta.

Degeaba dau marfa, daca nu o incasez. Ar insemna sa fiu societate de binefacere, nu comerciant. #-o

Va rog sa-mi indicati reglementarea care poate fi aplicata in cauza.....in cazul in care exista vreuna.
Chiar nu are nimeni nicio idee despre ce s-ar putea face in acest caz? :(
Nicio solutie? #-o
Pai, din cite stiu eu, agentii de vinzari sunt si gestionari pentru marfa pe care o au in masina.
Sunt si agenti, dar agentii umbla cu masina cu marfa si livreaza produsele comandate.
Vezi daca se aplica in situatia ta.
In acest caz, poti retine garantia lunara de 1/10.
Modifica fisa postului si mentioneaza gestiunea.

Din pacate, in nici un caz nu poti retine garantia pentru debite necolectate.
Agentii nu sunt recuperatori, si chiar de ar fi, au o obligatie de DILIGENTA, nu de REZULTAT.
Poti cere garantia doar ca o constringere psihologica, nu juridica.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
ContSters51068, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantie materiala gestionar mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! ati putea sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul retinerii garantiei materiale pt. gestionari? Mai e valabila cota de 1/10 din salariu ? ... (vezi toată discuția)
Garantie de gestiune MARIA-JASMINE MARIA-JASMINE Este legal sa se retina garantie de gestiune din concediul medical? (vezi toată discuția)