avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate, cuantumul indemnizatiei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate, cuantumul indemnizatiei pentru CCC

lucrez la o firma din martie anul curent si as vrea sa ma lamuriti cu niste probleme:
1)vreau sa raman insarcinata si vreau sa stiu cat timp trebuie sa astept
2)am incasat salariu pe luna martie 500 ron,2800 ron pe luna aprilie si media o sa fie cam 2500 ron.Ce indemnizatie de crestere copil o sa am?
Cel mai recent răspuns: amcteam , utilizator 21:02, 15 Mai 2012
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza ca medie a veniturilor brute din baza de calcul care este de cel putin o luna de zile lucrata in ultimele 6 luni.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilui sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate, somaj indemnizat etc.).

3. - Indemnizatia pentru CCC pana la 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati) este egala cu media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Daca optati pentru varianta pana la 1 an indemnizatia este intre 600-3400 lei.
- Daca optati pentru varianta pana la 2 ani indemnizatia este intre 600-1200 lei.

Multumesc!
mai am o intrebare : pot sa imi iau concediu medical din prima luna a sarcinii?cum sau cat o sa mi se calculeze concediu medical?
1. Daca medicul apreciaza ca aveti nevoie de concediu medical atunci puteti sa beneficiati de acesta (in afara celui de maternitate).

2. Indemnizatia de concediu medical se calculeaza asa cum v-am spus mai sus, la pct.1.
Pai daca lucrati doar din martie anul acesta iar pentru CCC trebuie sa aveti minim 12 luni anterioare datei nasterii inseamna ca nu puteti naste inainte de martie anul viitor pentru a putea beneficia de CCC. Deci in luna iunie puteti ramane insarcinata, cu conditia sa nasteti la termen 9 luni.
Indemnizatia se poate calcula doar dupa nastere, in nici un caz acum. La ora actuala exista 2 variante:
1 Daca opteaza doar pt 1 an -Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. Apoi va primi un stimulent de insertie de 500 lei lunar (pana copilul implineste 2 ani) daca se intoarce la munca.
2.Daca opteaza pana cand copilul implineste 2 ani -Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
amcteam, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru concediu de maternitate daca te afli in somaj nicoletamoroianu nicoletamoroianu Buna ziua.Am si eu o nelamurire si daca se poate sa ma ajutati.Am lucrat la [Editat] 1 an fara o zi adik pe data de 6 martie mi-a incetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mariaral mariaral Buna ziua, In prezent, ma aflu in concediu pentru cresterea copilului. Am optat pentru varianta concediului pana cand copilul va implini 1 an (martie 2014). ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru cresterea copilului crisanlaura crisanlaura Buna ziua! Cat timp trebuie sa am lucrat la o firma pentru a putea beneficia de ajutorul pentru cresterea copilului?Am semnat contractul pe 20 martie si pana ... (vezi toată discuția)