Buna ziua.Am si eu o nelamurire si daca se poate sa ma ajutati.Am lucrat la [Editat] 1 an fara o zi adik pe data de 6 martie mi-a incetat contractul de munca iar pe data de 7 am depus dosarul pentru somaj. Azi am fost la somaj si mi-a spus sa imi bag concediu de maternitate ca am dreptul cum mi se calculeaza concediu de maternitate ca si banii ma refer? Indemnizatia pentru crestere a copilului am inteles ca am dreptul dar am dreptul 2 ani? Si acolo cum mi se va calcula venitul care l-am acumulat cat timp am lucrat?
MUltumesc frumos astept un raspuns de la dumneavoastra
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare brute (nu in mana) din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective.
Concediu de crestere a copilului, dv decideti pentru ce varianta optati:
1 Daca opteaza doar pt 1 an -Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. Apoi va primi un stimulent de insertie de 500 lei lunar (pana copilul implineste 2 ani) daca se intoarce la munca.
2.Daca opteaza pana cand copilul implineste 2 ani -Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.