avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contaractului colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contaractului colectiv de munca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informare in urmatoarea speta:
-in data de 21.03.2012 am reinceput activitatea in cadrul companiei din concediul de crestere copil.Am optat pt varianta de maxim un an de concediu, intorcandu-ma la munca in termen util (mai putin de 1 an de la nasterea copilului).
-va rog sa-mi precizati: 1. in ce conditii angajatorul imi poate desface contactul de munca deoarece se fac presiuni pentru parasirea locului de munca (angajatorul este o banca comeciala);
2.cum este afectat stimul primit din partea statului de 500 lei in cazul in care se desface contactul de munca fie din partea angajatorului fie din partea mea pana imi gasesc un alt loc de munca.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
valikg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:35, 15 Mai 2012
Contractul de munca incheiat intre Dvs. si angajator se numeste contract individual de munca

1. DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA
STUDUATI IN DETALIU CODUL MUNCII - LEGEA 53/2003 INCEPAND CU CAPITOLUL V

Raporturile de munca sunt reglementate de Legea 53 /2003 Codul muncii.

CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

(1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.

(2) Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art. 66
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

2 STIMULENTUL DE INSERTIE
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare prevazute la art. 2 alin. (4), oricand, pe toata perioada.
(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin. (1).
(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

Art. 17
(1) Plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
b) beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in concediul pentru cresterea copilului;
c) a avut loc decesul copilului.
(2) Plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care se constata una dintre situatiile prevazute la art. 16 alin. (2).
(3) Plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediul pentru cresterea copilului.

Revin cu o precizare: se poate ca angajatoul sa-mi desfaca contactul individual de munca in primele 6 luni de la intoarcerea din concediu crestere copil (da sau nu ?)
OUG nr.111/2010 prevede la art.25 alin.2 si 3 ca, angajtorului ii este interzis sa concedieze o persoana care a revenit din CCC pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Prin urmare, nu poate sa va concediere avand in vedere masura de protectie reglementata de OUG nr.111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dupa renuntarea la concediul de cresterea copilului Constantin Popovici Constantin Popovici In speta , niciunul dintre parinti nu doreste intrarea in concediul de cresterea copilului sau se reintoarce imediat la servici primind in schimb bonificatia ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ady-70 ady-70 daca am avut stimulent de insertie fara sa beneficiez de C I C si mi a fost taiat deorece am fost dat in somaj acum daca m am angajat m ai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie victoriavic victoriavic Am inteles ca mai nou si persoanele care au ales varianta de 2 ani - concediu de crestere a copilului pot sa revina mai devreme la lucru si primesc stimulentul ... (vezi toată discuția)