avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Termenul de acordare a indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Termenul de acordare a indemnizatiei de somaj

buna ziua
pe data de 30.04.2012 mi s -a incheiat contractul de munca din cauza restructurarilor posturilor iar 15 zile mai tarziu am fost sa depun dosarul pt somaj iar acolo mi s-a spus ca-mi refuza dosarul pt ca l-am adus prea tarziu asta pentru ca se ia in calcul data de la care m-am prezentat cu dosarul si nu data la care mi s-a incheiat contractul de munca. ce ar trebui sa fac ?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:49, 16 Mai 2012
@tudorvaleriu a fost mai atent ca mine la intrebare.
Rectific: Depunerea dosarului pate fi facuta oricand in perioada de decadere din drept de 12 luni de la data concedierii. Cererea va fi aprobata de la data depunerii daca nu a fost depusa in termen de 10 zile de la incetarea contractului.

Legea 76/2002
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
ContSters42179, utilizator
1. Are dreptate Agentia de Somaj.

2. Nu vi s-a refuzat dosarul vi s-a explicat ca nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetariii contractului individual de munca (CIM) deoarece nu v-ati inregistrat la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la incetarea CIM.

3. Dar veti primi indemnizatie de la data inregistrarii la Agentia de Somaj.

4. Asta spune si art.38 din Legea 76/2002, citat de colegul @pneagu.
Interventie moderator

Am rugamintea sa nu mai deschideti noi discutii in legatura cu aceeasi problema, contravine pct. 3.3 din Regulamentul de postare. Daca aveti noi intrebari, continuati discutiile incepute.
Multumesc!

Gabriela Pintea

corry81 a scris:
buna ziua!
pe data de 16.05.2012 am depus actele pt somaj in cat timp primesc raspunsul daca mi-a fost acceptat sau refuzat dosarul
multumesc

Tarzan2012 a raspuns:
Cand ati depus dosarul,functionarul a verificat actele necesare ptr somaj.
Functionarul va instiinta daca va mai trebuia sa adaugati ceva acte sau nu. Daca nu v-a instintat si a primit dosarul,atunci inseamna ca a fost acceptat ptr ca ati avut toate actele.
Deci azi ati depus actele,si din cate stiu,v-a dat si un carnet de somaj care trebuie sa va prezentati lunar ptr viza somaj cand va cheama ptr viza. ( A se vedea data de viza ptr prezentare la urmatoarea viza )

corry81 a scris:
multumesc pentru raspuns numai ca nu mi a dat nici un carnet si nici nu mi a zis nimic. doar a luat dosarul si atat

Tarzan2012 a raspuns:
Atunci mergi inapoi la AJOFM si intereseaza-te de carnet de viza.
Nu se poate sa te fi trimis acasa fara sa iti dea carnetul de viza somaj !
Pentru alte nelamuriri ale dvs,intrebati daca e in ordine dosarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj lore1507 lore1507 Am inteles ca de la data semnarii incetarii contractului de munca am la dispozitie 10 zile pentru a depune dosarul pentru ajutor de somaj. Aceste zile sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj clopotellilianapaula clopotellilianapaula buna ziua, In cat timp primesc indemnizatia de somaj de la depunerea dosarului? daca mi s a incheiat de drept contractul am inteles k in termen de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj andryzs andryzs Buna ziua Va rog sa-mi transmiteti termenul de de depunere a cererii pentru ajutor somaj de la data desfacerii contractului de munca. multumesc (vezi toată discuția)