avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurarea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurarea locului de munca

Buna ziua,
Doresc sa sa stiu in ce conditii un angajator poate face restructurare de post. Din cate am inteles eu angajatorul imi prezinta o instiintare cu privire la desfiintarea postului meu. Intrebarea mea este daca angajatorul poate sa faca angajari in cadrul firmei pe aceeasi functie pe care o detin eu cu toate ca eu sunt data afara prin restructurarea postului. In aceeasi situatie mai sunt si alti colegi (nu mai multi de 30 in perioada de 30 zile calendaristice).
Cel mai recent răspuns: ContSters252493 , utilizator 12:46, 16 Mai 2012
Nu se întemeiaza pe o cauza reala şi serioasa, ci este fictiva, desfiinţarea postului urmata la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
In acest caz, concedierea este lovita de nulitate absoluta.

Asadar, daca va concediaza atacati in instanta decizia de concediere si solicitati instantei sa emita o adresa catre ITM prin care sa se daca in perioada cuprinsa intre data concedierii si data depunerii actiunii angajatorul a efectuat angajari pe postul dvs ...
Multumesc pentru raspuns. Eu ma intreb si mi se pare si curios de ce angajatorul insista sa plecam cu acordul partilor. Din cate stiu eu concedierea colectiva este atunci cand angajatorul concediaza mai mult de 10% din personal in termen de 30 zile. In cazul meu este vorba de un numar de 80-100 persoane dar pe parcursul a 4 luni.
Pentru a ataca in instanta nu cred ca am probe. Restructurarea postului vine in urma unei realocari de activitate.
In litigiile de munca , sarcina probei o are intotdeauna angajatorul.

Plecarea cu acordul partilor este mai avantajoasa pentru angajator atat d.p.d.v. financiar , cat si d.p.d.v. organizatoric - se intocmesc /emit mai putine acte .

Referitor la concedierea colectiva va redau mai jos textul articolului 68 C.mun.:
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Atunci imi ramane sa consult un avocat. Nu stiu cate sanse am avand in vedere ca angajatorul este o companie multinationala cu peste 5000 de salariati si cat ma costa acest lucru.
Onorariile difera de la un avocat la altul .. nu plecati de la premisa ca angajatorul dvs este o multinationala .. aceste genuri de societati nu pot fi considerate ”atotputernice” .. legea este aceeasi pentru toti ...

Art. 78 C.mun. dispune ca, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau individuala apetra apetra in cazul unei societati cu 250 angajati, daca se intentioneaza concedierea in cursul unei luni a 30 angajati este concediere colectiva sau individuala in cazul ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna concedierea colectiva si ce procent in numarul de salariati ar trebui concediati ca sa fie colectiva? dar pentru concediere individuala? NNNNNN NNNNNN Vreau sa stiu cit din nr-ul de salariati concediati reprezinta Concediere Colectiva si cit % dintre salariati, concediati reprezinta Concediere individuala ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)