in 2007 si pana in toamna lui 2008 am lucrat ca PFA, apoi am lucrat cu CIM, inclusiv in prezent sunt salariata cu CIM. Din toamna lui 2009 pana in 2011 am fost in concediu de crestere a copilului. Ducandu-ma la CASMB sa scot un card europ. de sanatate, am aflat ca ar trebui sa aduc decizii de impunere de la fisc pe 2007 si 2008, adeverinta de la agentia de prestatii sociale pt perioada concediului de crestere a copilului fiindca ar trebui facuta regularizarea pt anii cat am fost PFA. Credeam ca pt tot ce e de platit catre stat esti instiintat acasa (asa face si ANAF-ul). Ei bine, mi s-a zis ca CASMB nu e obligat - prin lege - sa anunte. Ca trebuie noi sa le ducem hartii si dovezi de incasari ca sa ne ia banii !! Si acum, ma trezesc ca pe langa o diferenta de plata, o sa mai am si penalizari pe atatia ani ! Intrebarea e ce se intampla daca astept pana la sf. lui 2013 cand ar trece cei 5 ani pe cat fac ei verificari si nu ma duc cu nicio hartie ? E posibill sa se sesizeze pt perioada din urma si peste 3 sau 5 ani si sa se adune si mai multe datorii ? Se pot contesta, e vreun termen de prescriere, o lege ? Inteleg ca din vara se coreleaza la baza de date a ANAF. Multumesc pentru orice lamurire competenta. Card european nu-mi mai trebuie. Oricum, le spuneau tuturor ca nu se tiparesc acum, ca au pb cu tipografia si ca, daca trebuie sa plece din tara, cu vreo 2 zile inainte sa plece sa mai vina pe la ei sa ia o hartie provizorie. Tipic.
Dupa ce trec 5 ani datoriile se prescriu. Daca se sesizeaza dupa 5 ani nu mai au ce sa va ceara, daca se sesizeaza pana la sf. lui 2013 va trebui sa platiti datoriile + penalitati.
Din iulie aceste datorii trec in administrarea ANAF sunt sanse destul de bune sa va gasesca cu datorii odata ce se vor avea toate bazele de date in acelasi loc.
Daca nu aveti datorii mari eu va recomand sa le platiti. Penalitatile si dobanzile sunt destul de mari.