avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii spor de noapte
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

spor de noapte

In conditiile in care intr o luna o perioada de timp sunt in concediu si numarul de ore de noapte lucrate este mai mic de 30% din timpul lunar de lucru,pentru orele de noapte lucrate(aprox 40) se mai plateste sporul de noapte?
Cel mai recent răspuns: andrei andrei , utilizator 11:32, 23 Decembrie 2008
Am citit si eu cu atentie atat prevederile din Codul Muncii cat si pe cele din CCMUN referitoare la munca de noapte si am observat cateva diferente care pot fi exploatate in favoarea angajatilor:
1) Codul muncii defineste notiunea de salariat de noapte si raporteaza toate compensatiile la aceasta categorie de angajati. Deci cei care nu se incadreaza in aceste criterii, chiar daca desfasoara munca in timpul noptii (pana la 3 ore sau mai putin de 30% din timpul lunar), nu vor beneficia de compensatii. Compensatiile au caracter alternativ: ori reducerea programului cu 1 ora, ori spor pt fiecare ora de noapte.
2) CCMUN: se face referire la "lucru in timpul noptii", reducerea mentionata in art. 16, al.3 vizeaza toate persoanele care au program de munca in timpul noptii si pare sa aiba caracter imperativ "durata....este mai mica cu o ora", iar articolul 41 mentioneaza spor "pentru lucru in timpul noptii" (nu pentru salariatul de noapte). Din aceste prevederi ar rezulta ca: 1) nu mai sunt conditionate compensatiile de incadrarea in categoria "salariat de noapte"; 2) cele 2 compensatii se cumuleaza. Fiind vorba de prevederi mai favorabile angajatilor decat cele din Codul Muncii este clar ca nu s-ar mai aplica reglementarile din Cod.

Aveti mai jos articolele din CCMUN.

" Art. 16. - (1) Munca prestata in intervalul dintre orele 22 si 6, cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite, este lucru in timpul noptii.
2) Durata normala a timpului de munca pentru salariatul in regim de noapte nu poate depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal.
(3) Pentru persoanele al caror program de lucru se desfasoara pe timpul noptii, durata timpului de munca este mai mica cu o ora decat durata timpului de munca prestata in timpul zilei, fara diminuarea salariului de baza si a vechimii in munca.
Art. 41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
....................................
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza; "

Sunt singurul care intelege asa? Poate cineva sa imi dea dreptate?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2008
andrei andrei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore lucrate noaptea chistian chistian buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Spor ore de nospte cirsteaioana cirsteaioana daca programul firmei este stabilit de la ora 19-00 la ora 7.00 , deci asa lucram, trebuie platit sporul de noapte? Multumesc. (vezi toată discuția)
Spor pentru munca prestata in timpul noptii mayuk27 mayuk27 Sunt agent de politie si lucrez cate14 nopti pe luna. Vă rog sa-mi spuneti care este numarul minim şi maxim de nopti pe care le pot lucra intr-o luna pentru ... (vezi toată discuția)