avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comunicat de presa DNA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comunicat de presa DNA

buna ziua !
am fost urmarit penal si trimis in judecata de DNA.
atat la inceperea urmaririi penale cat si la trimiterea in judecata dna a publicat comunicate de presa unde apareau datele mele personale , functia si locul unde lucrez, precum si detalii din presupusele fapte, cu o virulenta si aplomb, ca induce in opinia publica, si a judecatorilor vinovatia mea, inainte sa se judece cauza !?
pot actiona in instanta/contencios/plangere penala?pentru dreptul la imagine, protectia datelor personale?
am auzit ca este o lege prin care la astfel de comunicate se scriu doar initialele numelui ?
cine poate sa-mi spuna legile care sa le invoc si art.din constitutie si CEDO?
va multumesc, stefan
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:14, 13 Decembrie 2008
mjion, eu nu sunt penalist, dar ştiu că există un principiu fundamental, acela al prezumţiei de nevinovăţie. Principiu care operează pînă cînd prezumţia este răsturnată, în cadrul judecăţii, prin probele administrate.

Mai ştiu că procedura de urmărire penală nu este publică. Aşa fiind, nicio informaţie nu ar trebui să emane de la parchet pînă cînd procesul nu ajunge în faţa instanţei, fie pentru că s-a cerut măsura arestării preventive, fie pentru că partea vătămată contestă măsura neînceperii urmăririi penale dispusă de procuror, fie prin rechizitoriul procurorului odată cu trimiterea în judecată. Abia din acel moment publicul ar trebui să ia cunoştinţă, în mod oficial, de stadiul procesului penal.

A, dacă presa (care are dreptul ei de a fructifica orice informaţie) prezintă ştirea, dar din alte surse decît parchetul, sigur, parchetul poate da comunicate. Dar asta nu înseamnă ca informaţia iniţială să vină de la parchet, din iniţiativa acestuia.

Altfel, asistăm la justiţia pe televizor.

Aşa cum, recent, s-a adoptat o măsură legislativă care incriminează actele de sfidare a organelor judiciare (măsură absolut firească), ar fi la fel de firesc să existe sancţiuni pentru fapte care aduc atingere dreptului la imagine al persoanei aflate în faza de cercetare sau urmărire penală.
Nu cred ca veti putea sa va descurcati singur cu redactarea unei astfel de actiuni.
Incercati sa va redacteze un avocat actiunea chiar daca la instanta doriti sa mergeti singur.
Este o actiune atipica si motivarea trebuie sa fie facuta foarte bine.
Nu cunosc niciun precedent cu privire la un astfel de caz.Presupun ca doriti sa ajungeti la CEDO si daca este asa trebuie ca actiunea sa fie bine redactata.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model si termen actiune in pretentii zahsor zahsor In principiu este vorba despre o persoana care a folosit numele meu si semnatura in fals prin intermediul unei primarii pentru a accesa fonduri ... (vezi toată discuția)
Parchetul si atributiile sale badila steluta badila steluta buna ziua ! as dori sa aflu daca parchetul de pe linga judecatoria ----------x doar cerceteaza ( desfasoara o ancheta sau tot aceasta institutie da si ... (vezi toată discuția)
Respingere solicitare de prelungire dovadă de circulație. cum îmi pot redobândi dreptul de a conduce? liviubarbu liviubarbu Buna ziua Am urmatoara situatie: In 26 martie 2017 am produs un accident, in Bucuresti, pe trecerea de pietoni. Conditii meteo nefavorabile, carosabil ud, ... (vezi toată discuția)