avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Avocatura o profesie care nu are vreo legatura cu ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Avocatura o profesie care nu are vreo legatura cu justitia

cred ca toti cei care am avut o problema de rezolvat in justitie ne-am lovit de modul de lucru al avocatilor : plata anticipata a onorariilor , onorarii exorbitante in disproportie cu obiectele contractelor , nerespectarea confidentialitatii profesionale , lipsa totala de etica , absenteismul in instanta , incompetenta si lipsa elementara bun simt a avocatilor care se prezinta in fata instantei acuzand de obicei capriciile instantei, prelungirea proceselor , cheltuielilor din cauza celor de mai sus si toate astea pe banii si timpul clientului

deschid acest subiect cu speranta ca voi afla cel putin care ar fi pasii legali prin care se pot face propuneri legislative pt limitarea onorariilor si precizarea clara a obligatiilor avocattilor in prezent platesti servicii pe care nu le obtii si in plus daca ajungi la barou pierzi alt timp de asemenea in favoarea avocatului.

ar fi de ajutor un clasament alfabetic al avocatilor din fiecare barou , in care sa-i caracterizam si sa ne spunem povestea vis a vis de "colaborarea " cu respectivii.

in momentul in care o sa fim 100 ...cred ca putem incepe cu nume ...ar fi convingator si deschizatori de drumuri...

eu zic ca nu e normal sa generalizam.
din cate am intalnit si eu , majoritatea avocatilor nu vad decat partea pecuniara si in multe cazuri nu isi dau interesul in proportie de 100% dar nu toti sunt asa.
e pacat ca sunt foarte putini care fac munca din convingere si placere dar ca sa dam nume nu stiu daca ar fi indicat si ce ne facem cu colegii nostri de aici care marea lor majoritate sunt avocati ?
fiecare isi face meseria cum crede de cuviinta si daca suntem nemultumiti de serviciile unuia putem renunta important este sa stim in ce ne bagam de la inceput si in ce conditii se fac platile .
dupa aia deschidem si noi un forum cu justitiabili care una povestesc si alta scrie in acte, care nu platesc niciun ban, care se cred vanati de procuror, Inalta Curte, Curtea Constitutionala, Presedinte, Prim Ministru, Politie, care fac petitii dupa capul lor si te trezesti cu ele la dosar ca-ti strica totul, care iti reproseaza ca dureaza dosarul 2 ani dar ei insista sa se faca expertiza pe doi meri si un nuc taiat de vecinul etc :)

Eu, din punctul meu de vedere nu ma simt vizat deloc de acest topic. Parerea mea este urmatoarea : in 80-90% din cazurile de tip 'avocatii hoti' adevarul este ca clientii habar n'au si sunt nemultumiti de chestii total fara nicio importanta (de ex., nu e nicio problema daca rogi pe cineva sa te substituie atunci cand se ia o amanare sigura, alt ex. - atunci cand se dezbat obiectiunile la o expertiza ei vor sa pui concluzii pe fond si nu inteleg de ce nu zici :) - repet, mie nu mi s-a intamplat dar vad intamplandu-se pe la altii si chiar n-am ce sa le reprosez colegilor mei de multe ori).

Desigur, in 10% din cazuri clientii au dreptate - sunt niste colegi care iau multi bani pt nimic - dar pt asta exista piata libera - acei avocati nu mai sunt recomandati si ar trebui sa ramana fara clienti. Sunt de acord chiar ca ar trebui sa existe mai multe solutii impotriva unora din avocati (ma refer de catre barou dar si de catre instanta - de asta avem asigurare !! )
nu sunt avocat dar am ajuns din diverse motive pe la instanta si am platit avocat alteori nu. asa am inteles ca nu e intotdeauna vina lor. uneori profita si ei de proasta legislatie ca doar sunt avocati si o cunosc si mai ales stiu sa o foloseasca in favoarea lor. la ultima actiune avocatul s-a prezentat s-a rez sit ramanand in pronuntare de la primul termen si....SURPRIZA de 4 luni astept amarata aia de hartie de 2 pagini decizia redactata. pt ca intanta nu mi-a trimis-o . pt ca pe cap de grefier sunt miii de dosare de redactat. ca nu avem personal suficient , ca guvernul face economie si da afara si ca oamenii de multe ori ajung in instanta pt idiotenii. DACA vreti sa scapati de avocati gasiti modalitati sa va intelegeti . mergeti la preot ca nu va ia bani si va impaca, poate va da si un sfat bun.
Nimeni nu este obligat sa plateasca un avocat fix cat cere acesta.
Avocatul poate lua sau respinge un caz in functie de onorariu.

Cele mai multe probleme in Romania apar datorita onorariilor prea reduse.
Clientii vor sa plateasca cat mai putin si se ajunge la situatia in care avocatii nu mai pot presta deoarece se incarca cu prea multe cazuri.
Sunt clienti care cauta avocat in asa fel incat sa plateasca cat mai putin cu putiinta...si daca cauta suficient de mult vor gasi.

Dupa parerea mea, clientul care cauta sa pacaleasca avocatul se pacaleste pe el.
Nu poti beneficia de servicii avocatiale competitive si profesioniste daca cauti sa platesti cat mai putin la avocat.
Clientii care procedeaza in acest mod vor avea surprize neplacute.

Cat priveste aspectul cu disproportionalitatea onorariului acesta este un aspect asemnanator cu cel aratat de mine mai sus doar ca tine de alta conjunctura.
Disproportionalitate dintre onorariu si prestatia avocatului nu cred ca poate avea loc in practica.
Fiecare avocat isi apreciaza munca in felul sau, are o proprie scara de valori si face o analiza a timpului care trebuie sa il aloce la un proces.


Parerea mea este ca nici in 0,5 % din platile efectuate catre avocati nu se poate vorbi despre disporoportionalitate intre onorariu si prestatie.

Spre exemplu, un onorariu echivalent cu onorariu unui avocat din oficiu din Germania justitiabilii il considera mare insa in realitate este un onorariu modest daca este privit in mod obiectiv.
Din pacate, in Romania se considera si de multi avocati ca un astfel de onorariu poate fi suficient cand in realitate poate fi foarte redus.

In procesul penal:

Eu intotdeauna am dat sfaturi chiar si pe forum ca, avocatul trebuie platit mai intai sa studieze dosarul si apoi sa isi expuna opinia.Insa, studierea dosarului poate reprezenta jumatate din valoarea onorariului incasat pentru prestatie in mod normal deoarece este multa munca.Avocatii nu cer atata.Cred ca niciun avocat nu cere atata...

Grefa cu persoana arestata costa si ea si insumeaza o consultatie juridica.
Un avocat poate astepta si 2-3 ore pana sa intre la grefa si apoi sa aiba de discutat inca o ora sau doua cu clientul, ceea ce poate insemna 4-5 ore in total.

Pregatirea pledoariei de abia apoi se poate contura ( dupa studierea dosarului si o grefa) pentru a se situa la un standar ridicat.

Multi oameni cred ca avocatul este platit doar ca sa vorbeasca...
Pana sa vorbeasca are multe de facut deoarece altfel...nu va vorbi bine...

Sunt multi care angajeaza avocatul in ziua judecatii si pun avocatul in situatia de a amana cauza.Si culmea este ca cel care il angajeaza se grabeste.
Multi colegi avocati ma suna si ma intreaba ce sa faca ca l-a angajat acum si se afla la termen si peste 30 de minute se va striga cauza...
Am vazut si o situatie surprinzatoare.Avocatul ales angajat cu 2 zile mai inainte si instanta a lasat avocatul din oficiu sa pledeze deoarece avocatul ales nu a putut vedea dosarul si nu putea pleda.
Avocatul ales facea doar concluzii scrise.
Instanta stia ca avocatul ales nu era de mare talent si a considerat ca este mai bine aparat de avocatul din oficiu.
Mi-am dat seama ca instanta cunostea avocatul ales si a considerat ca face un serviciu inculpatului.
Talia avocatului poate conta in astfel de situatii.
Sunt convins de faptul ca daca avocatul ales ar fi putut face o prestatie deosebita si instanta ar fi stiut acest lucru, o prestatie de natura sa intoarca orice presupus rezultat nefavorabil pentru inculpat i-ar fi acordat termen.

Chiar as fi curios sa aflu, pentru cultura mea generala, ce se intelege prin onorariu disproportionat in raport de cazul concret...

In orice profesie exista profesionisti si restul. La fel si in avocatura.
Pacat ca, acel rest ocupa atat de mult spatiu !

Alte discuții în legătură

Am pierdut din cauza lipsei de interes a avocatului! crina_r crina_r Buna, dupa cum spune si titlul, am pierdut o cauza simpla din cauza avocatului :( Pe langa faptul ca a amanat de 5 ori cauza pentru ca avea alte prioritati, ... (vezi toată discuția)
Propuneri de onorarii minimale la avocati CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Sunt curios sa aflu ce onorarii minimale considerati ar fi corect sa fie aplicate. Unii se tem ca acestea vor deveni litera de lege pentru clienti si ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)