Sunt curios sa aflu ce onorarii minimale considerati ar fi corect sa fie aplicate.
Unii se tem ca acestea vor deveni litera de lege pentru clienti si acestia nu vor plati mai mult.
Dar, daca onorariile vor fi suficient de mari nimeni dintre avocati nu ar mai avea teama ca se va plati prea putin.
De aceea ar aparea si intrebarea aceasta...
Daca avocatii au de spus ceva confidential imi pot scrie in privat.
Poate conlucram sa scoatem ceva bun, onorabil si rezonabil...cat sa fie toata lumea multumita...dar mai ales avocatii ca ei muncesc pe onorarii...
Insa, onorariile minimale sunt date tocmai pentru a garanta dreptul la cheltuielile de judecata cu privire la onorariul de avocat,din cate am inteles.Referitor la acest aspect situatia este foarte spinoasa si aici instantele pot face in asa fel incat sa favorize avocatii sau sa ii defavorizeze.Este un aspect care l-am considerat stupid dar clientii se pot supara...foarte tare...mai ales atunci cand nu inteleg ca procesul este mai important decat cheltuielile cu avocatul si se zgarcesc.
Deci, din cate am inteles, rolul ar fi si acela de a garanta obligativitatea in mod legal a instantei de a se acorda un onorariu minimal partii care castiga procesul.
Cat priveste depasirea onorariului minimal nu vor exista probleme.
Se va putea cere de avocati de 10 ori onorariul minimal stabilit.
Sub acest aspect nu vor exista probleme.
Al doilea aspect ar fi acela cum se va stabili un onorariu minimal intrucat exista diferete intre procese.Acesta este aspectul care ma nedumireste pe mine.
Un onorariu minimal care sa fie mare intr-un proces simplu ar fi daunator.
Oamenii nu si-ar permite sa angajeze avocat.
Este foarte greu de facut distinctie intre un proces simplu si unul complicat in conditiile in care nu se cunoaste cu exactitate complexitatea procesului in ceea ce priveste apararile concrete.
Vechile onorarii minimale erau cumva aproximativ asemanatoare cu este taxa de timbru judiciara in procesul civil referitor la actiunile care aveau ca obiect bunuri patrimoniale.
Ma intreb si va intreb daca stabilirea unor onorarii minimale mari ar servi sau nu profesiei de avocat si avocatiilor in acelasi timp...
O majorare ar crea un dezechilibru in privinta justitiabililor care nu si-ar mai permite sa angajeze avocat si o favorizare a celor care isi permit.
Si asa ajung la ideea ca se va modifica cuantumul venitului pentru care un justitiabil ar beneficia de asistenta juridica gratuita din partea statului.
Unde vom ajunge asa?
La acordarea de asistenta juridica gratuita prin avocati platiti de stat, adica un fel de avocati din oficiu care sa ii apere pe justitiabili.
Si asa ma intreb care este schimbarea efectiva?
Se va crea un conglomerat de avocati care sa acorde asistenta juridica gratuita care sa fie platiti de stat.
Si aici apare o alta problema.
Cum se vor stabili acei avocati?
Intrebarea este retorica...
De aceea, problema este de analizat foarte bine pentru ca in functie de cuantumul onorariilor minimale lucrurile se pot indrepta in diferite directii si nu sunt deloc lamurit care ar fi onorariile minimale rezonabile, ca sa nu zic perfecte...in functie de efectele concrete care pot aparea chiar pentru avocati.
Nu stiu daca am fost foarte explicit dar de la o chestie mica poate iesi ceva care sa defavorizeze o parte din avocati si este posibil ca tocmai aceeia care au muncit foarte mult sa fie afectati.
Tocmai de aceea am ridicat intrebarea...
Pe piata avocatiala, din cate am observat, par sa existe anumite onorarii practicate de unii avocati dar acestea sunt foarte reduse dupa parerea mea.Tocmai acesta ar putea fi motivul care sa fi determinat stabilirea de onorarii minimale.
Dar...cuantumul onorariilor minimale poate crea exact efectul advers pentru care s-ar stabili aceste onorarii minimale.
Eu cred ca mai exista si o problema legata de faptul ca, oamenii, justitiabilii se cred stapani daca platesc un avocat si avocatul poate avea tendinta de a ceda pentru a fi angajat.Mie imi pare ca exista tendiinta ca avocatii sa vrea ei sa fie angajati si sa nu piarda un client si atunci este deschis de a face concesii...
Prin stabilirea unui onorariu minimal clientul plateste sau nu plateste, isi permite sau nu sa angajeze...avocatul...
Poate ca stabilirea unui onorariu minimal la un cuantum ridicat ar ajuta prestigiul profesiei de avocat dar daca oamenii chiar nu isi permit sa plateasca?
Este un aspect pe care eu nu l-am lamurit...
In prezent se pare ca exista o prea mare intelegere din partea avocatilor fata de clienti ca sa le accepte orice onorariu doar ca sa le preia procesul.Cred ca acest lucru a generat problema cu onorariile minimale.