avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu legal

buna ziua,
am urmatoarea situatie: am concediu neefectuat din 2008 si 2009, in total cumulat 22 zile. concediul neefectuat din 2010 este de 15 zile. la inceputul acestui an, am fost anuntata ca acele 22 zile din 2008 si 2009 se anuleaza, fara a mai avea dreptul sa beneficiez de ele si fara vreo compensatie in bani, "conform legii". intrebarile mele sunt:
- ce lege / articol spune ceva de genul "concediul nesolicitat,neefectuat mai mult de 1 an se anuleaza"
- mi s-a pus in vedere ca daca pina la sfirsitul lui 2012 nu efectuez zilele aferente lui 2010, imi vor fi anulate si acestea.
Este normal sau este un abuz ?
multumsc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 17 Mai 2012
Da, este corecta interpretarea angajatorului dvs .. Codul muncii prevede expres ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul (art.146 alin.3 C.mun.).

Compensarea in bani a CO neefectuat se face numai in cazul incetarii c.i.m.., iar dreptul al actiune se prescrie in termen de 3 ani ... prin urmare, daca in 2012 incetati raportul de munca nu puteti obtine decat compensarea CO neefectuat incepand cu anul 2009 .. pentru 2008 este prescris dreptul la actiune ...
La 01.01.2013 se va prescrie si dreptul la actiune pentru 2009 etc.
multumesc mult pt raspuns !
mai am 2 intrebari va rog frumos:

1. am inteles ce specifica art 146 aliniatul 3 din codul muncii, totusi am gasit si urmatorul paragraf "angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Obligatia salariatului in acest caz este de a efectua in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat."
Intrebarea mea este care sunt acele exceptii - motive obiective - mentionate de lege.
Cum pot dovedi ca am vrut sa-mi iau concediu si nu a fost posibil ?

2. in acest moment, desi am zile de concediu aferent anului 2011, totusi zilele pe care le-am solicitat in acest an au fost scazute din zilele aferente anului 2012. intrebarea mea este daca se specifica undeva in lege ordinea prioritatilor in care se scad zilele de concediu sau daca acest lucru ramane la buna intelegere dintre angajat si angajator. mai exact, as vrea s astiu daca e normal sa-mi scada zilele din 2012, pentru a putea la sf anului 2012 sa mi le anuleze pe cele din 2011.

multumesc inca o data
Motivele obiective nu sunt reglementate de lege .. ele sunt prevazute fie in doctrina, fie in practica judiciara ... de exemplu, salariatul se afla in concediul medical; salariatul urmeaza sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, recalificare, perfectionare sau specializare, in tara ori in strainatate;salariatul are recomandarea medicala pentru a urma un tratament intr-o statiune balneoclimaterica, caz in care data inceperii concediului de odihna va fi cea indicata in recomandarea medicala etc.

Nu exista prevazut in lege ordinea prioritatii in care se acorda CO .. insa in practica, mai intai se efectueaza zilele din anii precedenti si apoi zilele din anul curent .. nu se scad zilele de CO 2011 din zilele de CO 2012.
m-am mai uitat un pic pe codul muncii. ce parere aveti de art 144 ?
oare nu precizeaza exact si explicit faptul ca nu au dreptul sa anuleze pur si simplu niste zile neexecutate ?

Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari

multumesc
Exact si explicit nu reglementeaza ceea ce afirmati dvs .. Legea prevede expres ca, in cazul în care salariatul angajatornu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic , angajatorul va fi obligat sa il acorde pana la sfarşitul anului urmator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu kelyman kelyman va rog sa ma ajutati firma mia dat obligatoriu 10 zile de concediu la tot colectivul,pe parcursul anului am mai avut nevoie de concediu si nu mia dat acum ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat ContSters22096 ContSters22096 stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea? de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum ... (vezi toată discuția)