Da, este corecta interpretarea angajatorului dvs .. Codul muncii prevede expres ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul (art.146 alin.3 C.mun.).
Compensarea in bani a CO neefectuat se face numai in cazul incetarii c.i.m.., iar dreptul al actiune se prescrie in termen de 3 ani ... prin urmare, daca in 2012 incetati raportul de munca nu puteti obtine decat compensarea CO neefectuat incepand cu anul 2009 .. pentru 2008 este prescris dreptul la actiune ...
La 01.01.2013 se va prescrie si dreptul la actiune pentru 2009 etc.
multumesc mult pt raspuns !
mai am 2 intrebari va rog frumos:
1. am inteles ce specifica art 146 aliniatul 3 din codul muncii, totusi am gasit si urmatorul paragraf "angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
Obligatia salariatului in acest caz este de a efectua in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat."
Intrebarea mea este care sunt acele exceptii - motive obiective - mentionate de lege.
Cum pot dovedi ca am vrut sa-mi iau concediu si nu a fost posibil ?
2. in acest moment, desi am zile de concediu aferent anului 2011, totusi zilele pe care le-am solicitat in acest an au fost scazute din zilele aferente anului 2012. intrebarea mea este daca se specifica undeva in lege ordinea prioritatilor in care se scad zilele de concediu sau daca acest lucru ramane la buna intelegere dintre angajat si angajator. mai exact, as vrea s astiu daca e normal sa-mi scada zilele din 2012, pentru a putea la sf anului 2012 sa mi le anuleze pe cele din 2011.
multumesc inca o data
Motivele obiective nu sunt reglementate de lege .. ele sunt prevazute fie in doctrina, fie in practica judiciara ... de exemplu, salariatul se afla in concediul medical; salariatul urmeaza sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, recalificare, perfectionare sau specializare, in tara ori in strainatate;salariatul are recomandarea medicala pentru a urma un tratament intr-o statiune balneoclimaterica, caz in care data inceperii concediului de odihna va fi cea indicata in recomandarea medicala etc.
Nu exista prevazut in lege ordinea prioritatii in care se acorda CO .. insa in practica, mai intai se efectueaza zilele din anii precedenti si apoi zilele din anul curent .. nu se scad zilele de CO 2011 din zilele de CO 2012.
m-am mai uitat un pic pe codul muncii. ce parere aveti de art 144 ?
oare nu precizeaza exact si explicit faptul ca nu au dreptul sa anuleze pur si simplu niste zile neexecutate ?
Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari
multumesc
Exact si explicit nu reglementeaza ceea ce afirmati dvs .. Legea prevede expres ca, in cazul în care salariatul angajatornu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic , angajatorul va fi obligat sa il acorde pana la sfarşitul anului urmator.