Buna seara! As dori sa ma ajutati cu cateva sfaturi ...
Sotul meu munceste la o societate de stat, pe parte de automatizare. Cu ceva timp in urma a semnat un act aditional pe motiv de scolarizare, in urma caruia a fost trimis in strainatate pentru 2 saptamani la cursuri. Actul il obliga sa ramana cel putin 3 ani in societate dupa absolvirea cursului; in caz contrar, suporta cheltuielile ocazionate de scolarizare (suma este trecuta in act), proportional cu perioada nelucrata in acest termen.
Toate bune si frumoase pana aici, numai ca mediul, colectivul, salariul si alte aspecte ale muncii la stat l-au determinat sa se reorienteze.
M-ar interesa acum sa stiu cum ar trebui procedat. Banuiesc ca de neplata restului de bani nici nu poate fi vorba. Intradevar exista un paragraf in actul aditional cum ca orice probleme aparute pe parcurs se pot solutiona amiabil. Dar societatea nu are nici un interes, pentru ca pierde un om aproape indispensabil (exista 3 sau 4 persoane in bucuresti care fac ce face el); iar la banii pe care ei ii ofera pe postul respectiv nici nu se pune problema ca mai pot aganja pe cineva deja cunoscator.
S-au incercat cateva discutii amiabile cu mai marii societatii fara nici un rezultat insa. E clar ca nu vor sa plece.
Ideea este ca suma ramasa de plata este inca mare si nu se pune problema de plata integrala la demisie. As vrea sa stiu cum se poate stabili o esalonare (printr-o solicitare oficiala inmanata odata cu demisia?!). Daca amiabil nu este posibil se poate ajunge la judecata? Poate avea angajatorul pretentie sa i se returneze toata suma in conditiile in care aceasta depasete veniturile angajatului? Nu contravine legii?
Am auzit ca legal nu poate avea pretentie la mai mult de o cota parte din venituri! Este adevarat? Daca da, cum se stabileste acest procent?
Varianta cu judecata as vrea sa fie ultima luata in calcul, intrucat sunt si alte persoane din cadrul familiei angajate la aceeasi societate pe posturi importante si nu am dori sa le afecteze.
Multumesc mult si astept cu interes recomandarile voastre!
Intrucat exista posibilitatea sa nu vi se primeasca nici demisia si nici solicitarea de esalonare a platii, va sfatuiesc ca ambele documente sa le trimiteti prin executor judecatoresc. Asa veti avea data certa cand s-a primit demisia de catre angajator, data de la care ar putea curge termenul de preaviz de 15 zile calendaristice, daca angajatorul doreste sa uzeze de acest drept.
Din punctul meu de vedere v-as sfatui sa nu faceti primul pas cu solicitarea de esalonare. Consider ca aceasta solutie ar trebui adusa la cunostinta societatii numai cand se va pune in discutie aceasta problema.
As vrea sa nu va sperie instanta. Litigiile de munca sunt scutite de plata taxei de timbru , iar completele de judecata sunt foarte aspre cu angajatorii, nu cu angajatii.
Mult succes!
Stimata doamna,
din fericire exista o solutie simpla la problema dvs.
Conform Art. 195. din Codul Muncii - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
din cele spuse de dvs. rezulta ca acel curs nu indeplineste conditiile puse de Codul Muncii.
In aceste conditii demisia sotului dvs. ar urma sa nu atraga obligatia de plata.
VA ROG TOTUSI SA NU ACTIONATI FARA CA UN PSECIALIST SA SE UITE PE ACTELE DVS. NEAPARAT CAUTATI PE CINEVA CARE ARE EXPERIENTA PE DREPTUL MUNCI
Intr-adevar, acel curs de formare profesionala nu indeplineste conditiile prevazute de Codul muncii.
Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Demisie
ovinew
Pe data de 7 aprilie anul curent am demisionat din postul pe care il detineam - specialist vanzari. Preavizul a incetat pe data de 22, adica ieri. Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Demisia
bogdan2000
buna ziua.As dori sa imi dau demisia dar la angajare am fost obligat de situatie sa semnez un act aditional prin care sunt obligat sa achit contravaloarea unor ... (vezi toată discuția)