avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... INTREBARE
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

INTREBARE

Am si eu o intrebare.

In urma cu cateva luni am achizitionat prin contract de vanzare-cumparare( incheiat la o firma autorizata) o masina second hand adusa din stainatate. La momentul cumpararii masina nu avea facute formalitatile la RAR , avea documente de export in regula. Vanzatorul mi-a comunicat atunci verbal ca masina are o clasa euro IV acceptabila pt mine din privinta taxei de poluare. Dupa ce am facut formalitatile la RAR am constatat ca masina a fost incadrata la o clasa euro inferioara, deci o taxa de poluare mai mare.
Stiu ca foarte multe persoane au avut probleme de genul asta cu RAR-ul din RO si masinile au fost incadrate la o clasa euro inferioara celei din strainatate.
Probabil nici vanzatorul nu stia ca masina are o clasa euro inferioara celei comunicate mai ales ca am vazut masini acelasi model si acelasi an de fabricatie dar cu o clasa euro superioara, explicatia ar fi ca au fost echipate cu un alt tip de motor.

Acum intrebarea mea este daca exista vreo posibilitate sa-i restitui masina vanzatorului si acesta la randul lui sa-mi restituie suma integrala inapoi.

Am avut o discutie cu vanzatorul si acesta a spus ca nu stia ca masina are o clasa euro inferioara decat cea comunicata si a fost de acord sa imi dea si el o parte din banii necesari taxei de poluare dar nu intreaga suma care ar reprezenta diferenta de la euro IV la euro III.
I-am zis ca vreau sa-i restitui masina si el sa imi inapoieze banii, in principiu a fost de acord dar nu vrea sa imi inapoieze intreaga suma pe motiv ca eu am condus si folosit cateva luni masina ( perioada in care avea numere de export + perioada cu numere rosii) si asta este adevarat fiind si pt transport marfa.

Asa stand lucrurile exista vreo sansa sa imi recuperez intreaga suma de bani care am platit-o pentru masina?
Ar trebui sa il dau in judecata? As avea sanse de castig? Sau ar fi mai bine sa ma resemnez si sa accept ca din cauza ca m-am grabit si nu m-am informat bine inainte sa achit masina acum am avut de plata o taxa de poluare mai mare..
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2008
alina240, utilizator
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 09:04, 15 Decembrie 2008
nici o instanta nu-ti va da castig de cauza:sorry:
Daca nu ai o hartie scrisa din partea vanzatorului din care sa rezulte in modul cel mai clar cu putinta ca masina are motor euro IV nu prea vad sa ai sanse d castig in fata vreunei instante. Dar daca nu ma insel o masina poate fi testata la dealer-ul respectivei marci unde obtii toate informatiile despre masina respectiva: an de fabricatie, sasiu, motor, cate reparatii a avut si in ce au constat, daca a fost avariata si cand, etc... De ce nu ai contactat un asemenea dealer inainte sa semnezi actele de vanzare-cumparare? Chiar si kilometrajul s-ar putea sa nu fie cel real!
Nu am nici o hartie scrisa din partea vanzatorului unde sa fie specificat ca masina este euro IV.
Adevarul este ca vanzatorul mi-a recomandat sa astept pana termina formalitatile la RAR dar eu m-am grabit fiindca nu aveam alta masina si aveam nevoie de una. Din punct de vedere tehnic pare sa fie totul in regula, la verificarea tehnica nu a avut nici o problema, a trecut din prima, are si carte service originala, estetic arata foarte bine, atata doar ca a primit o clasa euro inferioara si taxa de poluare este mai mare.
Dar tot nu inteleg cum se poate ca o alta masina aceeasi marca si model, acelasi an de fabricatie , a primit totusi euro IV. Oare la RAR nu se poate face contestatie sau cum si unde as putea verifica si eu daca intr-adevar masina avea doar euro III?
Nici eu nu cred ca poate avea sorti de izbanda cumparatorul in fata instantei.Simpla afirmatie verbala neprobata in fata instantei de judecata nu are nicio relevanta juridica.
Poate sa aveti noroc sa fie gasita o clauza in contract care sa poata fi interpretata in sensul dorit de dvs.Ar trebui sa incercati sa consultati un avocat care sa gaseasca o clauza contractuala care sa poata fi intrepretata in acest sens.Altfel, nu aveti nicio sansa in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Contractul de vanzare-cumparare este modelul standard, pe formular tipizat, foarte simplu:
-vanzator, cumparator, obiectul contractului, pretul, predarea masinii, primirea pretului, data, semnatura si cam atat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu pot inmatricula masina!!!! smaranda2001 smaranda2001 Buna ziua! Am adus acum o luna o masina din germania care a fost fabricata initial pentru Arabia Saudita.Masina a fost rulata in germania,cu numere de ... (vezi toată discuția)
Buna seara,in urma cu o luna am cumpărat o mașina de la un ... bocanceag@gmail.com bocanceag@gmail.com Buna seara,in urma cu o luna am cumpărat o mașina de la un dealer auto,dupa 1 luna de zile mașina s-a defectat,de vina ar fi motorul, piston topit,bucati ... (vezi toată discuția)
Retur masina second hand cu vicii zuzucel zuzucel Buna ziua! Am cumparat o masina WV Golf 4t,benzina, din anul 2003 la pretul de 2800 euro,adusa din Germania, neinscrisa la noi. In acte (brief mic) este ... (vezi toată discuția)