avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... controlul genti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

controlul genti

Lucrez la o companie privata din industria alimentara si de vineri am fost controlat la geanta.
As dori sa stiu daca acest lucru se poate face de catre portari... sau alta persoana care are voie si in ce masuri se poate face.
Intreb aceasta pt ca vineri portarul a venit la mine si mi s-a adresat " Da ba geanta sa ti-o verific!" nici nu am apucat sa o deschid si sa scot din ea sa ii arat ca a si bagat mana si cauta in ea.
Din cate stiu eu... nici la hypermarketuri nu iti baga mana in sacosa sau in geanta si se uita sau te pun sa scoti.
Ar fi corect din partea mea ca atunci cand baga mana in geanta sa chem politia... pt ca eu o vad ca un furt la urma urmei... daca eu as avea ceva in geanta si nu mai gasesc cand eu nici nu ma pot uita cand ma controleaza.
Ar trebui sa existe o decizie data de catre conducere pt a se face aceste verificari?
Exista vre-o posibilitate in care sa pot da societatea in judecata pt acest control abuziv?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 14:22, 4 Ianuarie 2009
Daca in regulamentul de ordine interioara a unitatii este prevazut efectuarea acestui control al gentii, aceasta masura nu este ilegala. Iar persoana care efectueaza acest control, fie chiar portarul, trebuie sa aiba in fisa postului asemenea atributii. Sau sa existe o decizie a organelor de conducere prin care este numita o persoana sa efectueze acest control.
Daca controlul gentilor la iesirea din unitate nu are o baza legala, atunci va puteti adresa institutiilor abilitate in acest sens.
Pentru a se putea efectua un astfel de control, ar trebui sa existe o decizie a conducerii societatii sau o prevedere in Regulamentul de ordine interioara. Aceasta prevedere trebuie sa fie adusa la cunostinta salariatilor.
Chiar daca exista prevedere in RI controlul gentii acesta se va face in prezenta dvs.
ok... dar este normal ca acest control sa fie facut prin rascolirea gentii de catre portar? nu ar fi normal sa fiu pus sa scot ce am in geanta si sa arat? daca portarului sau persoanei care efectueaza controlul i se "lipeste" de mana un bun al meu? din cate am vazut nici la aeroport sau in alte institutii unde am intrat nu mi s-a bagat mana in geanta sau buzunar... am fost pus sa scot ce am.
Nu este normal ca portarul sau persoana care este desemnata sa efectueze acel control sa va cotrobaiasca prin geanta. In mod normal trebuie sa fi se ceara sa aratati continutul gentii, iar daca dumneavoastra refuzati sau au motive temeinice sa creada ca ascundeti ceva au dreptul sa verifice amanuntit continutul gentii, iar daca refuzati putei sa fici acuzata pe furt si nerespectarea disciplinei muncii.
Dar va reamintesc, toate acestea se pot face doar daca se precizeaza clar in regulamentul de ordine interioara dreptul angajatorului de a face control gentilor salariatilor.
verificati in primul rand regulamentul de ordine interioara a societatii.

Alte discuții în legătură

Angajatorul ne obligă să venim la muncă cu genți transparente Costin33 Costin33 Bună ziua. Angajatorul ne obligă să venim la muncă cu genți transparente, astfel încât conținutul lor să fie vizibil fără să fie deschise. Este ... (vezi toată discuția)
Competenta firma de paza lykutza lykutza Sunt angajat la o firma privata care are incheiat un contract cu o firma de paza. Intrebarea mea este urmatoarea: firma de paza, prin angajatii ei, are ... (vezi toată discuția)
Vanzatoarele fura din bani-cum le opresc? pitt_maria pitt_maria buna ziua. am un magazin cu materiale de constructii si sunt convinsa ca vanzatoarele iau din bani. cum pot sa fac sa le controlez? pot sa le caut in geanta cu ... (vezi toată discuția)