avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Redeschidere succesiune?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Redeschidere succesiune?!

Buna ziua ,
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Dupa decesul defunctei vin la mostenire cei trei fii in viata .
La succesiunea deschisa, 2 dintre frati renunta in totalitate la mostenire in favoarea celui de-al 3-lea din frati, care ramane unic mostenitor.
Acesta din urma nu plateste taxa la Primarie(nu stiu exact despre ce taxa este vb . ar putea fi impozitul ) si nu i se poate elibera titlu de proprietate pe numele lui ci doar pe numele defunctei. Exista posibilitatea redeschiderii succesiuni si impartiri intr-o alta proportie a masei succesorale.(impartirea in mod normal intrecei trei frati sau succesorii lor)

Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:17, 15 Decembrie 2008
Nu cred că din conţinutul declaraţiilor de renunţare rezultă că cei doi fraţi au renunţat în favoarea fratelui lor. Cred, mai degrabă, că ei au renunţat pur şi simplu. Renunţarea desfiinţează calitatea de moştenitor a renunţătorului, definitiv. Renunţătorul nu mai poate primi nimic din moştenire.

Deci, nu se poate dezbate din nou succesiunea. Singurul moştenitor este fratele acceptant.

Liviu S.Bordaş
tia2181 a scris:

Buna ,
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Dupa decesul sotului, vin la mostenire cei patru copii in viata .
Eu vreau sa fac succesiunea dar intampin o problema,respectiv 3 dintre frati renunta in totalitate la mostenire in favoarea mea iar unul nu vrea sa mearga sa semneseze sucesiunea. Se poate sa fac sucesiunea si fara cel de al 4 copil care nu este de acord.Cel de al 4 copil care nu vrea sa semneze sucesiunea, vrea sa mearga la notariat sa de-a o declaratie pe propria raspundere ca nu are nici un fel de pretentie materiala, in cazul acesta se poate face succesiunea.
Daca nu se poate in cazul mai sus mentionat, as putea deschide un proces uzucapine tinand cont ca sunt proprietara apartamentului de circa 18 ani.
Va multumesc foarte mult.

jack007,
citatul pe care l-ati oferit are un scop anume sau e menit sa sicaneze, doar pt ca vi se pare amuzant sa deformati continutul celor scrise de altii?
trope_doi a scris:jack007
Nu vreau sa citez sau sa sicanez pe nimen cea ce v-am prezentat eu este un caz real aflat la ora actuala in dezbatere de membrii familiei.
Sa stiti ca eu una nu cred ca acest site este ca sa razi de cineva sau sa sicanezi eu stiu vreo persoana chiar daca este si cunoscuta.Eu personal nu imi permit asa ceva.
Va multumesc mult.
jack007 a scris:

tia2181 a scris:

Buna ,
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Dupa decesul sotului, vin la mostenire cei patru copii in viata .
Eu vreau sa fac succesiunea dar intampin o problema,respectiv 3 dintre frati renunta in totalitate la mostenire in favoarea mea iar unul nu vrea sa mearga sa semneseze sucesiunea. Se poate sa fac sucesiunea si fara cel de al 4 copil care nu este de acord.Cel de al 4 copil care nu vrea sa semneze sucesiunea, vrea sa mearga la notariat sa de-a o declaratie pe propria raspundere ca nu are nici un fel de pretentie materiala, in cazul acesta se poate face succesiunea.
Daca nu se poate in cazul mai sus mentionat, as putea deschide un proces uzucapine tinand cont ca sunt proprietara apartamentului de circa 18 ani.
Va multumesc foarte mult.

1. Care este calitatea dumneavoastră faţă de defunct? Sunteţi soţia supravieţuitoare?
2. Succesibilul nu poate renunţa în favoarea cuiva. Renunţarea în favoarea unei persoane presupune acceptarea succesiunii.
Pentru a produce efectele dorite, renunţarea trebuie să fie pur abdicativă.
3. Dacă toţi moştenitorii din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad renunţă, la succesiune vor veni rudele defunctului din aceeaşi clasă dar de grad mai îndepărtat (copiii fiilor renunţători) sau, dacă nu există rude din aceeaşi clasă, rudele din gradele subsecvente (fraţii şi surorile defunctului) - în toate cazurile, în concurs cu soţul supravieţuitor. Deci, prin renunţarea copiilor, soţul supravieţuitor moşteneşte toată averea doar dacă nu există succesibili pînă la gradul IV inclusiv.
4. Declaraţia fiului, potrivit căreia nu are nicio pretenţie materială, nu poate avea valoarea unei renunţări la succesiune.
5. Dacă sunteţi proprietar al apartamentului, nu văd rostul acţiunii în uzucapiune. Iar dacă sunteţi soţia supravieţuitoare, nu puteţi invoca uzucapiunea.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Intrarea in posesie grobianu grobianu Parintii mei, inainte de a deceda, mi-au lasat prin testament casa parinteasca si terenul aferent. Unicul meu frate nu a primit nimic, nu stie de existenta ... (vezi toată discuția)
Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)