jack007 a scris:
tia2181 a scris:
Buna ,
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Dupa decesul sotului, vin la mostenire cei patru copii in viata .
Eu vreau sa fac succesiunea dar intampin o problema,respectiv 3 dintre frati renunta in totalitate la mostenire in favoarea mea iar unul nu vrea sa mearga sa semneseze sucesiunea. Se poate sa fac sucesiunea si fara cel de al 4 copil care nu este de acord.Cel de al 4 copil care nu vrea sa semneze sucesiunea, vrea sa mearga la notariat sa de-a o declaratie pe propria raspundere ca nu are nici un fel de pretentie materiala, in cazul acesta se poate face succesiunea.
Daca nu se poate in cazul mai sus mentionat, as putea deschide un proces uzucapine tinand cont ca sunt proprietara apartamentului de circa 18 ani.
Va multumesc foarte mult.
1. Care este calitatea dumneavoastră faţă de defunct? Sunteţi soţia supravieţuitoare?
2. Succesibilul nu poate renunţa în favoarea cuiva. Renunţarea în favoarea unei persoane presupune acceptarea succesiunii.
Pentru a produce efectele dorite, renunţarea trebuie să fie pur abdicativă.
3. Dacă toţi moştenitorii din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad renunţă, la succesiune vor veni rudele defunctului din aceeaşi clasă dar de grad mai îndepărtat (copiii fiilor renunţători) sau, dacă nu există rude din aceeaşi clasă, rudele din gradele subsecvente (fraţii şi surorile defunctului) - în toate cazurile, în concurs cu soţul supravieţuitor. Deci, prin renunţarea copiilor, soţul supravieţuitor moşteneşte toată averea doar dacă nu există succesibili pînă la gradul IV inclusiv.
4. Declaraţia fiului, potrivit căreia
nu are nicio pretenţie materială, nu poate avea valoarea unei renunţări la succesiune.
5. Dacă sunteţi proprietar al apartamentului, nu văd rostul acţiunii în uzucapiune. Iar dacă sunteţi soţia supravieţuitoare, nu puteţi invoca uzucapiunea.
Liviu S.Bordaş