avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... refuz eliberare C.I.
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

refuz eliberare C.I.

Buna ziua,
In urma cu cateva zile am achizionat un apartament in Sectorul 6 Bucuresti, apartament pentru care asa cum scrie in contractul de vanzare-cumparare am devenit proprietar.
Mentionez ca exista o clauza in contract, conform careia predarea apartamentului se va face pana la data de 1 iulie a.c.
Problema a aparut,cand ieri am constat pierderea cartii de identitate(cu domiciliul vechi),si m-am prezentat la sectia de politie,cu contractul de proprietate proaspat semnat in vederea eliberarii unei noi C.I, de data aceasta pe adresa aparamentului achizionat.
Din cauza clauzei de eliberare "pana la 1 iulie" mi-a fost refuzata eliberarea cartii de identitate si a fost solicitata prezenta fostilor proprietari pentru a ma lua in spatiu sau pentru a declara ca sunt de acord ca eu sa imi fac C.I. la acea adresa inaintea predarii apartamentului.
Recunosc, ca apartamentul inca nu mi-a fost predat, si deci in acest moment nu domiciliez la acea adresa, dar totusi,conform actelor, propiretatea este a mea, iar fostii proprietari cu care am agreat acea clauza de predare nici macar nu locuiesc acolo,ci in Braila, in acest moment in apartament,pana la 1 iulie locuind doar niste cunostinte ale lor,fapt ce face imposibil prezenta lor la sectie. De asemenea, domiciliul meu in acte,pana la aceasta data fusese in mun. Bacau.
Exista un cadru legal care sa ma ajute sa obtin C.I. la acest apartament?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 13:07, 18 Mai 2012
Fostii proprietari ar putea semna declaratia in fata unui notar din Braila.
Cadrul legal il reprezinta OG 97/2005
Art. 28
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.[...]

Art. 29
Declaratia de primire in spatiu a gazduitorului poate fi data in fata lucratorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, a politistului de siguranta publica, a notarului public ori a functionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al Romaniei.
Multumesc pentru raspuns,dar revin cu intrebarea:

Exista un cadru legal care sa ma ajute sa obtin C.I. la acest apartament (fara declaratii,procure s.a.m.d) ?


Nu exista alte cale, ori fostii proprietari isi dau acordul sa va ia in spatiu, ori asteptati pana in iulie.
Intre timp, va puteti face carte de identitate provizorie pe adresa la care locuiti efectiv, daca nu puteti rezolva cu spatiul
tot mi se pare ciudat ca ajung sa fiu luat in spatiu de FOSTII proprietari care de fapt nici nu mai sunt proprietarii acelui apartament din moment ce confrom contractului proprietatea asupra imobilului mi s-a transferat odata cu semnarea contractuli.
Cred ca e clauza de punere in posesie, mai cititi o data - motivul pentru care a fost astfel intocmit contractul de vanzare cumparare, doar dvs. il stiti.
Asta inseamna ca transferul de proprietate s-a facut fara punerea in posesie pana la 1 iulie iar dvs. veti fi proprietar cu drepturi depline incepand cu acea data.

Alte discuții în legătură

Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)
Legislatie carte identitate eugen82 eugen82 Va rog daca stie cineva care este legislatia ce reglementeaza evidenta populatiei - emiterea cartilor de identitate cu referire la cazul pe care vi-l prezint ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru preschimbare c.i. zburaet zburaet Buna seara. Mentionez ca lucrez in Bucuresti si imi este incomod sa merg pana in provincie de unde sant de loc. Care ar fi posibilitatea legala de a schimba ... (vezi toată discuția)