avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz premergatoare incetarii CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz premergatoare incetarii CIM

Buna ziua!

CIM meu prevede un program de lucru de 4 ore/zi si ca ma angajez sa efectuez alte 4 ore suplimentare de munca voluntara (in cadrul unei firme de vanzari electronice). Am fost demis de catre angajator cu perioada de preaviz de 30 zile.

1. In perioada de preaviz, cate ore sunt obligat sa lucrez? Puteti sa imi argumentati raspunsul?

2. Doresc sa contest in justitie Decizia de demitere (nu sunt specificate motivele pentru care nu corespund profesional postului), dar in intervalul de 30 zile in care am dreptul sa contest decizia trebuie sa merg la servici si asfel nu am suficient timp la dispozitie. In plus, in aceasta perioada sunt sarbatorile de iarna si banuiesc ca activitatea la tribunal este redusa. Cum trebuie sa prodedez?

3. Firma la care lucrez este situata in sectorul 2, iar adresa mea este tot in sectorul 2. Intr-adevar, contestatia trebuie sa o fac la Tribunalul Municipiului Bucuresti, asa cum indica Decizia de demitere?

Va multumesc!

C.P.
Cel mai recent răspuns: Antimis , utilizator 21:46, 22 Decembrie 2008
Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 din 29/12/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007

Art. 74. (3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Instanta competenta: Tribunalul Bucuresti - Sectia Litigii de Munca
Puteti contesta decizia , iar contestatia sa o trimiteti instantei mentionate in decizie prin posta cu confirmare de primire. Nu este nevoie sa o depuneti personal.
Care este temeiul legal in baza caruia ati fost concediat ?

Durata preavizului este de 20 de zile lucrătoare. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Raportate la situatia dvs - c.i.m. cu timp partial - asta ar insemna sa lipsiti de la munca si sa fiti platit.

Instanţa competentă este Tribunalul Municipiului Bucuresti în a cărui circumscripţie aveti domiciliul.
Va multumesc pentru raspunsuri!

Desfacerea contractului de munca s-a facut pe baza art. 61 alin. d) din Codul Muncii. Decizia nu este, in nici un fel, motivata! Se precizeaza doar "deoarece salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat". Deci, decizia poate fi contestata.

Asa cum am mai spus, contractul meu de munca prevede ca trebuie sa prestez 4 ore/zi si ca ma oblig sa prestez alte 4 ore/zi (20ore/sapt) munca voluntara. Am inteles ca pot sa absentez 4 ore pe/zi pentru a imi cauta un loc de munca. Insa, nu inteleg cum ramane cu cele 4 ore/zi (20ore/sapt) de munca voluntara pe care trebuie sa le prestez conform C.I.M.?

Ar mai fi de precizat faptul:
- C.I.M s-a semnat la 20.10.2008 si prevedea o perioada de proba de 3 luni de zile, insa Codul Muncii o limiteaza la 30 zile (nu detin functie de conducere, sunt un simplu "ing. vanzari");
- am mai fost demis pe 21.11.2008 ("cu preaviz de 15 zile zile in perioada de proba") fara ca decizia sa indice temeiul legal; a doua zi lucratoare, pe 24.11.2008 am primit o anexa prin care se indica temeiul legal, art. 61, alin. d din Codul Muncii, fara vreo alta motivatie.
- Pe 26.11.2008 am primit o "Comunicare" scrisa prin care sunt anuntat ca pe 11.12.2008 trebuie sa ma prezint la sediul firmei la ora 16.30 (programul de lucru este pana la ora 17.00), "in vederea unei examinari profesionale corespunzatoare locului de munca... si fisei postului...", insa la data vizata nu eram considerat angajatul firmei. In plus, nu se intelege clar ca testerea se va avea loc chiar 11.12.2008, nu se precizeaza modalitatea de testarea (scris, oral, etc) si nici ce trebuie sa pregatesc pentru testare.
-A doua zi, pe 27.11.2008 am primit o alta decizie prin care era anulata decizia din 21.11.2008 prin care eram demis. Ulterior seful mi-a comunicat verbal ca renunta sa ma mai testeze si ca prin restructurarea activitatii firmei voi fi demis. La numai cateva zile inainte de testare, mi-a comunicat verbal ca nu a renuntat la ideea testarii.

- Pe 11.12.2008, in timpul timpul programului de lucru, s-a intrunit comisia. Am precizat faptul ca nu este indicat clar modalitatea de testare si nici alte informatii necesare. Seful a initiat un proces verbal, m-a intrebat cum doresc sa raspund la intrebari (am spus ca prefer o discutie orala), si au inceput sa imi citeasca intrebarile. La o serie de intrebari am raspuns corect, la altele desi am raspuns bine, din cauza ca intrebarile nu erau bine formulate, s-a creat confuzie, iar raspunsurile meu corecte, nu au fost validate. La alte intrebari nu aveam cum sa raspund, pentru ca, de exemplu, intrebarile urmareau date tehnice de catalog ce nu pot fi memorate. Am ramas chiar dupa program, dar la un moment dat am plecat. Intrebarile mi-s-au pus pe o durata de aprox. 30 min,dupa care au urmat comentarii.
Nu mi-s-a comunicat rezultatul testului nici pana acum!
Dintre cei trei membri ai comisiei, doar seful poate revendica o anumita experinta profesionala care l-ar face credibil ca membru al comisiei. Din comisie mai facea parte si o colega, proaspat absolvent de facultate si debutanta in domeniul vanzarilor si un inginer de aplicatii, fost angajat al firmei, in prezent sotia lui fiind angajata a firmei.
- a doua zi, pe 12.12.2008 am primit o decizie prin care sunt concediat pe baza art. 61 alin. d.... Decizie este nemotivata si nu face referire nici macar la testul anterior. Perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, C.I.M incetand pe 15.01/.2008.

Probabil ca seful va emite o alta dezizie prin care anuleaza decizia prin care ma demite, fie imi va mai da o anexa cu explicatii suplimentare.

In cazul ca fac plangere la Tribunalul, cui trebuie sa fie adresata aceasta si, in linii mari, ce ar trebui sa cer?

Va multumesc!

C.P.


Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
Antimis, utilizator
Angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
Decizia de concediere trebuie luată în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării situaţiei de necorespundere profesională. Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.

CCMN prevede ca, in cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
Daca salariatul nu a formulat contestatia in termenul prevazut mai sus sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.

Prin urmare :
1. fie depuneti o contestatie la angajator
2. fie depuneti o contestatie impotriva acestei decizii la Tribunalul Bucuresti prin care solicitati anularea deciziei de concediere emisa in baza art.61 lit.d C.mun. si reintegrarea dvs pe postul detinut inainte de concediere.

Alte discuții în legătură

Demitere nemotivata Antimis Antimis Am fost demis (mi-s-a desfacut contractul individual de munca cu preaviz) printr-o decizie nemotivata. A doua zi am primit o anexa la aceasta decizie prin care ... (vezi toată discuția)
Reintegrare in munca si demisie ulterioara Antimis Antimis Am fost demis [u]nemotivat,[/u] pe criteriul necorespondentei profesionale (art. 61 alin. d) din Codul Muncii). Contractul Individual de Munca a incetat pe 15 ... (vezi toată discuția)
Concediere liniuta liniuta Lucrez la o firma privata de 3 ani cu carte de munca cu prog, de 4 ore (pe caz de boala), recent firma a fost vanduta , se pare ca cineva nu agreeaza programul ... (vezi toată discuția)