Am fost demis nemotivat, pe criteriul necorespondentei profesionale (art. 61 alin. d) din Codul Muncii). Contractul Individual de Munca a incetat pe 15 Ianuarie 2009.
Am facut contestatie la Tribunal, in care am cerut:
- anularea deciziei de concediere;
- reintegrarea in munca in functia avuta;
- plata salariului cuvenit la zi (am formulat aceasta cerinta si cu scopul de a forta pe angajator la o solutionare rapida a conflictului; nu am cerut alte daune sau eventuale comisioane rezultate din vanzari.)
Infatisarea la Tribunal va avea loc in curand.
Recent, am primit telefon de la Angajator, prin care imi spunea ca imi trimite prin posta cu confirmare de primire revocarea deciziei de concediere.
Contractul individual de munca a incetat de mai bine de o luna. Mai este aceasta revocare valabila? Este adevarat ca in situatia prezentata, doar instanta mai poate anula decizia de concediere?
Cand ma pot considera in mod efectiv reintegrat in munca? Sau, altfel spus, cand pot sa consider ca sunt in prima zi de lucru de la reinceperea activitatii?
Chiar daca da impresia de cinism, cand imi pot prezenta cel mai curand demisia, dupa reintegrare?
Daca ati facut contestatie la instanta de judecata se presupune ca v-a fost comunicata decizia de incetare a CIM si ca acesata a fost inregistrata la ITM. Nu prea vad cum se poate revoca o asemenea decizie.
Instanta este in dreprt sa anuleze o decizie de incetare a CIM. Asteptati hotararea instantei.
Daca va dati demisia, programul de lucru in timpul preavizului este cel normal , de 8 ore. Se poate absenta in timpul preavizului cate 4 ore pe zi doar daca incetarea CIM are loc prin concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului
Decizia de demitere a fost inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca.
Contractul meu Individual de Munca prevede o perioada de preaviz in cazul demisiei. Contractul colectiv de munca unic la nivel national CCMUN2007-2010, in art. 74 alin (3), spune ca in perioada preavizului salariatul poate sa lipseasca 4ore/zi, insa nu specifica cum a rezultat preavizul, ca urmare a demiterii sau a demisiei. Prin urmare, nu se poate intelege ca dupa ce depun demisia intru in perioada de preaviz si pot absenta 4 ore/zi?
Apoi, daca Instanta de judecata va accepta cererea mea de reintegrare in munca, este posibil ca la acel moment sa mai am un alt contract de munca si astfel sa nu il pot respecta pe unul dintre ele. In aceasta situatia, cand sunt fortat sa renunt rapid la unul dintre contracte, ce probleme pot sa am cu angajatorul implicat?
De fapt, care este calea cea mai scurta si sigura de a schimba la Camera de Munca decizia de demitere bazata criteriul necorespondentei profesionale (art. 61 alin. d) din Codul Muncii) cu incetarea contractului colectiv de munca prin demisie, prin intelegere amiabila sau chiar restructurarea postului?
referitor la preaviz, in cazul demisiei Cim inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii din partea firmei la termenul de preaviz. iar in cazul demisiei preavizul este de 8 ore /zi.
Referitor la revocare, cred ca e posibila, este un act unilateral de vointa la fel ca si decizia, insa puteti astepta si termenul de judecata la care sa va prezentati cu o tranzactie incheiata intre dvs si angajator in care angajatorul recunoaste ca a grasit si revoca decizia, se obliga sa va dea salariul cuvenit pe luna respectiva si va reincadreaza;
apoi dvs va dati demisia si ei renunta la termenul de preaviz ca si asa nu va doresc in firma; nu e complicat.
Este clar ca cele doua contracte de munca se suprapun, insa imi este teama ca daca renunt la preavizul prevazut in contract, angajatorul ma va da in judecata pe motiv ca nu am respectat CIM.... Este posibil asa ceva?