avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedii neefectuate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedii neefectuate

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat in urmatoarea sitautie.
Am un coleg care are concedii neefectuate din perioada 2005, 2006, 2007 si 2008. A fost angajat cu 4 ore/zi, cu contract de munca.
Anul acesta postul lui s-a desfiintat si el intreaba daca poate primi compensarea financiara pentru concediile neefectuate din perioada 2005-2008.
I se cuvin acesti bani?
Cate zile de concediu i se cuvin pe an, in acea periopada, avand in vedere ca avea contract de munca pe 4 ore/zi?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 17 Mai 2012
Teoretic i se cuvine. Numarul de este cel ca pentru un salariat cu norma intreaga si este prevazut in CIM, indemnizatia fiind calculata pentru programul partial de munca:
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Practic este nevoie de intelegere cu angajatorul, dreptul salariatului la actiune in instanta fiind prescris dupa 3 ani de la nasterea dreptului.
Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.

Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
ContSters42179, utilizator
Pentru concediile neefectuate din perioada 2005-2008, dreptul la actiune s-a prescris ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna restant margareta teodorescu margareta teodorescu Daca un angajat pleaca de la firma la care a lucrat timp de 4 ani si nu a beneficiat niciodata de concediu de odihna angajatorul este obligat sa-i plateasca ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neplatit Daniel-Mihai Daniel-Mihai Buna ziua,lucrez de 5 ani in cadrul unei firme de televiziune si internet ca operator. De curand am instiintat directoarea firmei si contabila ,verbal,iar ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna neefectuat barnar46 barnar46 Sunt incadrat in munca in septembrie 1968. In noiembrie 2008 doresc sa ies la pensie. Nu am beneficiat de concediu in anul in curs. Cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)