avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neplatit

Buna ziua,lucrez de 5 ani in cadrul unei firme de televiziune si internet ca operator.
De curand am instiintat directoarea firmei si contabila ,verbal,iar apoi in format electronic,dorinta mea de a demisiona,respectand durata de preaviz de 15 zile .
Mentionez ca de indata ce am trimis cererea de demisie cu preaviz,directoarea a avut grija ca viata mea sa devina un calvar: telefoane peste telefoane,verificari la orice pas,fortat sa lucrez inclusiv sambata iar programul de lucru a devenit "zi lumina",toti colegii mei au primit bonus de sarbatori iar eu nu, etc.
I-am explicat dorinta mea de a termina totul prieteneste dar mie nu mi se pare ca si dansa ar dori acest lucru!
Problema mea este: nu am avut niciodata concediu de odihna si nici nu mi s-a platit absolut nimic in toti acesti ani...ce pot face in situatia de fata?

Va multumesc pentru timpul rapit !
Daniel
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 5 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa va plateasca concediul de odihna neefectuat pe ultimii trei ani.

Art. 146-Codul muncii
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) , efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Art. 171
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul poate compensa in bani CO neefectuat si aferent intregii perioade lucrate.

Se prescrie intr-un termen de 3 ani "dreptul la actiune" .
Revin cu o intrebare care trebuia mentionata de la inceput: care este termenul limita de a cere plata pe concediul de odihna neefectuat? Neaparat inainte de de a fi demisionat sau se poate si dupa aceea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul ar fi de maxim 3 ani de la data incetarii raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii neefectuate corinadiana corinadiana Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea sitautie. Am un coleg care are concedii neefectuate din perioada 2005, 2006, 2007 si 2008. A fost angajat cu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat in 2012 si 2013 VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca societatea la care lucrez a fost in insolventa si incepand cu 15.01.2014 am primit preaviz de 20 de ... (vezi toată discuția)
Preaviz dat de angajator in perioada concediului de odihna dariaro dariaro După patru ani de muncă (la un cotidian se lucrează şi duminica), în care nu am beneficiat de concediu de odihnă sau de zile libere, mi-am depus cererea ... (vezi toată discuția)