avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general concediu de odihna restant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

concediu de odihna restant

Daca un angajat pleaca de la firma la care a lucrat timp de 4 ani si nu a beneficiat niciodata de concediu de odihna angajatorul este obligat sa-i plateasca concediul aferent celor 4 ani? Sau doar din anul trecut si cel in curs? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 16:05, 29 Martie 2009
Art. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Art. 141
[b](1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

.
Conform Codului Muncii, articolelor:


Art. 166. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.


Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Deci trebuie sa ii platiti toate drepturile aferente ultimilor 3 ani. Daca ii platiti doar pt ultimul sau ultimii 2 ani, daca va da in judecata va castiga.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihna si la despagubire pentru neacordarea acestuia nu poat fi ingradite sub nicio forma. codulmuncii codulmuncii Astazi am asistat la \'cum prosteste angajatorul un salariat\'. Un coleg de-al meu s-a dus la administratie sa-si ia concediu de odihna pe anul 2012. La ... (vezi toată discuția)
Demisie - plata zilelor de concediu neefectuate - salarii diferite/intrebare??!! alexutzuboo alexutzuboo Buna ziua, O sa incep cu o scurta povestioara. Lucrez intr-o companie din 2004. Pe atunci eram micut si prostut si nu prea mi-am luat concediu. Am ajuns ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna tugui.nicoleta tugui.nicoleta Eu am lucrat la un srl 1 an si 8 luni, iar pe anul 2008 si anul 2009 nu mi-am luat tot concediul si cei din conducere au refuzat sa mi-l plateasca cand mi-am ... (vezi toată discuția)