avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - plata zilelor de concediu neefectuate - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - plata zilelor de concediu neefectuate - salarii diferite/intrebare??!!

Buna ziua,

O sa incep cu o scurta povestioara.
Lucrez intr-o companie din 2004. Pe atunci eram micut si prostut si nu prea mi-am luat concediu.
Am ajuns totusi la momentul in care m-am gandit ca am nevoie de o schimbare si mi-am dat demisia.
Conform situatiei de la resurse umane la capitolul "zile de concediu neefectuate" in dreptul meu apar 70 zile!!! (pentru anii 2004-2005-2006-2007-2008, fara 2009-deocamdata).
In acei ani am avut salarii diferite. Au fost 2 renegocieri salariale, deci am avut un salariu in 2004, apoi s-a modificat in 2006 si iar in 2007.
De curand mi s-a modificat iar salariu.
Stiu ca zilele de concediu neefectuat trebuiesc platite in momentul desfacerii contractului de munca.
Intrebarea mea suna in modul urmator:
Acele zile libere care trebuiesc platite in momentul in care plec, la ce salariu vor fi incadrate? Se vor calcula la salariu din perioada respectiva sau se ia in calcul totalul zilelor neefectuate, urmand a fi platite la salariu de acum?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:21, 19 Iunie 2009
zilele de concediu neefectuate trebuie platite la nivelul salariului actual, numai ca practica nu este unitara.Din pacate fiecare face cum il taie capul...;)
Mai explicit? La ce va referiti cand spuneti ca practica nu este unitara? Faptul ca am carte de munca nu il obliga la respectarea legii?
Eu mizez totusi ca vor respecta faptul ca am stat 5 ani in acelasi loc si le-am adus oarece venituri.
Vreau doar sa stiu un raspuns sigur cu privire la acest aspect (plata zilelor libere) pentru a sti la ce sa ma astept.
In opinia mea, aveti si dvs un pic de culpa dar si angajatorul ca s-a ajuns in aceasta situatie.

Legea 53/2003 - Codul Muncii:
"Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul
colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă."

Vestea rea este ca legiuitorul nu mentioneaza nimic de cum s-ar putea gestiona situatii de genul in care va aflati si dvs (sa aveti restanta zile de concediu neefectuate intinse pe mai multi ani).

Din punctul meu de vedere, la data incetarii contractului dvs de munca, angajatorul este obligat sa va plateasca zilele de concediu neefectuat pe anul 2008 si 2009. Nu gasesc nici o prevedere legala prin care angajatorul sa fie obligat sa va plateasca si concediul restant neefectuat pentru perioada 2004-2007.

Dar poate "sunt de treaba" si va vor platiti toate zilele. In cazul acesta, v-as recomanda sa fiti multumit indiferent la ce salariu anterior de-al dvs raporteaza calculul concediilor (pt perioada 2004-2007).
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
crimson, utilizator
Ideea este ca eram singur pe post in acea perioada si nu prea avea cine sa ma inclocuiasca. Pozitia mea in cadrul companiei era/este una cheie. Daca lipsesc cateva zile zbarnaie telefonul si sunt asaltat ca si cum as fi la munca.
Doream doar sa stiu cum este legal.
Partea "proasta" este ca deabia anul trecut am reusit sa am un concediu de 10 zile (dupa aceasta perioada nu vreti sa stiti cat a venit factura de telefon datorita roaming-ului...). In fine... Deci nu este nicaieri stipulat modul in care s-ar aloca banii pentru zilele de concediu.
Va multumesc pentru raspunsuri si eventual daca mai aveti alte pareri sunt binevenite.
Din greseli invatam cu totii. :)

Indemnizaţia de concediul de odihnă se calculeaza ca medie zilnică a drepturilor salariale din ultimile 3 luni anterioare plecării în concediul de odihnă , respectiv a incetarii contractului de munca. Deci, corect asa ar fi sa vi se calculeze zilele de concediu neefectuate.

Drepturile salariale neincasate (iar plata concediului de odihna este un astfel de drept) se prescriu in termen de 3 ani. Asta ar insemna, ca ar fi o sansa sa recuperati acesti bani socotind de la momentul prezent, trei ani in urma (respectiv, martie 2006 - martie 2009), insa pentru acest lucru ar trebui sa deschideti actiune in instanta impotriva angajatorului.

Poate unul din colegii de forum juristi sau avocati ne poate face si o predictie asupra sanselor de castig in cazul dvs.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna restant margareta teodorescu margareta teodorescu Daca un angajat pleaca de la firma la care a lucrat timp de 4 ani si nu a beneficiat niciodata de concediu de odihna angajatorul este obligat sa-i plateasca ... (vezi toată discuția)
Decizie de preaviz ioanna_c ioanna_c buna ziua. sunt inginer la o firma de constructii. astzi am primit hartiile de preaviz pentru desfacerea contractului de munca incepand din data de 16 ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna pycone80 pycone80 buna ziua.ma numesc catalin.sunt angajat la o societate din 7.10.2011 si pana in prezent.as dori sa stiu daca patronul este obligat sami dea banii pe concediul ... (vezi toată discuția)