avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Munca in Spania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Munca in Spania

Buna ziua,

Am primit o oferta de job in Spania si am cateva nelamuriri pe care v-as ruga sa mi le clarificati daca se poate.

1. Ce acte imi trebuie pentru a locui si lucra in Spania? Este nevoie de vreum permis de munca sau rezidenta? Intentionez sa ma mut cu familia, ce acte sunt necesare pt sotie si copil de 2 ani?

2. In cazul in care optez pentru un contract de freelancer, ce taxe se platesc, in ce valoare si carui stat?(spaniol, roman sau ambele?)

3. In cazul in care optez sa inchei un contract de angajat, ce taxe se platesc, ce procent din salariu reprezinta ele si carui stat se platesc?

4. Pentru ca ma mut cu familia, asigurarile de sanatate sunt foarte importante. As vrea sa stiu cum se procedeaza cu asigurarile de sanatate pentru un cetatean roman care locuieste/munceste in Spania.

Va multumesc mult celor care imi veti raspunde!
Cel mai recent răspuns: mibut , utilizator 18:22, 15 Decembrie 2008
1.Pentru acte acolo ai nevoie de pasaport si un document de la primaria din localitatea unde mergi, cum ca esti inscrisa ca locuiesti acolo (ca un fel de flotant la noi, document ce se obtine pe loc prezentand un contract de inchiriere). vei primi un certificat de rezident, fara drept de munca.
2.in cazul in care optezi sa lucrezi pe cont propiu adica sa fii ,,autonom,,tre­buie sa-ti achiti datoriile fata de statul spaniol, adică asi­gu­ra­rile sociale etc…, apro­xi­ma­tiv 600 euro timp de trei luni. Iar la trei luni sa-ti achiti si impozitul pe venitul rea­li­zat în aceasta perioada.
3...statului spaniol trebuie sa-i platesti!
4.Sistemul sanitar în Spania este public şi gratuit, iar cetăţenii străini care locuiesc în Spania beneficiază şi ei de acest sistem.Pentru a beneficia de asistenţa medicală, trebuie solicitat cardul de sănătate (tarjeta sanitaria).Cardul se solicită la policlinica care corespunde domiciliului (Centro de Salud), acolo unde se face şi înscrierea la medicul de familie (medico de cabecera).

Multumesc mult pentru raspuns!

Mai am cateva intrebari, m-as bucura daca reusiti sa-mi raspundeti..

1. cei 600 E sunt in total pe 3 luni sau in fiecare luna cate 600 (in 3 luni ar veni 1800) ?
2. ce procent din venit este impozitul pe venit? (este foarte important, ca sa stiu cat sa negociez si cat din suma negociata imi ramane in mana)
3. Fata de statul roman nu am nici o obligatie?

4. Daca am un PFA in Romania, as putea colabora cu firma spaniola ca PFA romanesc, platind taxele in Romania si nu in Spania?

5. Daca am contract de angajare, care ar fi procentul din salariu care mi se retine pt impozite (sau alte taxe, dc e cazul)? Oare este mai avantajos?

6. De ce sa achit eu asigurari sociale statului spaniol, cand eu nu doresc sa primesc pensie din Spania, ci din Romania? De altfel, contractul e pe perioada determinata.

7. Pe mine m-ar interesa o varianta legala de a lucra in Spania si a plati taxele in Romania. Se poate?


Multumesc mult de tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie sanatate in baza contract de inchiriere garsoniera Diana Vladu Diana Vladu Buna seara! In momentul de fata detin o garsoniera pe care doresc sa o inchiriez in baza unui contract pe o perioada de 12 luni.In acelasi timp, eu sunt in ... (vezi toată discuția)
Consecinte legale si/sau fiscale ca urmare a stabilirii resedintei intr-un stat ue RusRIM RusRIM Buna ziua, Lucrez cu contract de munca intr-unul din statele UE si indeplinesc conditiile legale pentru a cere rezidenta aici dar nu prea stiu ce consecinte ... (vezi toată discuția)
Intrebare - alocatie pentru minor roman nascut in spania 3costa3 bogdan 3costa3 bogdan buna ziua .as dori sa stiu daca pot beneficia de alogatia de stat ptr. copii acordata in romania ,daca muncesc in spania.copilul nascut in spania. (vezi toată discuția)