avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTORUL afla ca firma e in dizolvare
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTORUL afla ca firma e in dizolvare

Data post: Luni, 15 Decembrie 2008, 13:21
Subiect: Recuperare creanta de la firma in dizolvare

Buna ziua,

Problema pe care v-o expun ar fi urmatoarea. Am dat in judecata o firma, pentru un debit de 6000 , am mers pe somatie de plata. Am castigat si am obtinut si penalitati in acelasi cuantum, respectiv in total 12000 ron. Firma nu a depus intampinare la momentul in care am actionat-o, de altfel nu a depus nici contestatie in anulare in urma pronuntarii sentintei. Am asteptat sa treaca termenul inauntrul caruia firma era somata sa faca plata, si neplatind, am apelat la executor.
In timpul procedurii de executare firma a intrat in dizolvare, ne-a anuntat executorul. Pana ne va da el numarul de dosar si etc, am mers eu la registru si iau raspunsul maine sa vad exact la ce dosar imi pot anexa cererea de inscriere creanta. Eu vreau sa cer si raspunderea administratorului. Cum ar trebui sa o fac? Ideea e ca fiind in dizolvare societatea nu mai poate fi parte intr-un proces.
Ar trebui sa fac abstractie de dizolvare si sa fac si eu o cerere de faliment, ma gandesc, in care sa cer si tragerea la raspundere a administratorului. Altfel cum as putea sa fac? Sa dau in judeata administratorul separat, ca sa raspunda cu bunurile proprii? din moment ce in cont nu are bani? Si pe ce sa ma intemeiez? pe art. 138 din lg. 85/2006 si care dintre alineate? ca de fapt nu pot spune ca a platit altora in detrimentul nostru, sau si daca ar fi facut asa nu stiu, si ar fi neovie de expertiza contabila si alte lucruri...
Vreau sa in treb si cat m-ar costa si taxa judiciara de timbru, ca stiu ca pe fond se timbreaza la valoare.
Si trebuie sa depun in plus si o cautiune de 10% din suma, daca cer raspunderea administratorului?
As avea vreun sort de izbanda? Eu ma gandesc ca mai mult as cheltui bani , nefacand decat sa maresc creanta nerecuperata....
Iar daca firma (dau un alt caz) nu e in dizolvare si nu are bani si bunuri, executorul neavand pe ce sa puna poprire sau ce sa scoata la licitatie? Eu ce pot face impotriva administratorului? Ca aici nu m-as mai putea intemeia pe lg insolventei.
Astept cu nerabdare cateva punte de vedere, pentru care va multumesc inca de pe acum!
Cel mai recent răspuns: Septimiu Bujgoi , Consilier juridic 16:55, 15 Decembrie 2008
In primul rand , atata timp cat nu aveti acte care sa atraga si raspunderea personala a administratorului (contract, bilet la ordin avalizat, hotarare jud.) nu va mai puteti indrepta impotriva administratorului.
Nici probe concludente impotriva lui nu aveti. asa ca trebuie sa mergeti pe procedura insolventei (taxa timbru 39 lei si t. jud. 0,3 lei) In cadrul procedurii sfatuiti-va cu persoana desemnata de instanta pentru aceasta procedura si, binenteles, cu ceilalti creditori. Puteti obtine o hotarare impotriva administratorului.....pe care o puneti in executare. Va trebui sa aveti putintica rabdare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu creanta, desi e castigata DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Problema pe care v-o expun ar fi urmatoarea. Am dat in judecata o firma, pentru un debit de 6000 , am mers pe somatie de plata. Am castigat si ... (vezi toată discuția)
Inscriere la masa credala? DAIANA_ DAIANA_ Buna din nou. Expun din nou o problema la care nu am reusit sa primesc de pe forum pana acum raspunsuri clare. E vorba de o ... (vezi toată discuția)
Proces civil castigat degeaba DAIANA_ DAIANA_ Cand se castiga o somatie de plata, dar debitorul nu achita, si apeland la executor constati ca are sold zero si nici bunuri pe firma, ce faci? Executorul nu ... (vezi toată discuția)