avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PROBLEMA CU CREANTA, desi e castigata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PROBLEMA CU CREANTA, desi e castigata

Buna ziua,

Problema pe care v-o expun ar fi urmatoarea. Am dat in judecata o firma, pentru un debit de 6000 , am mers pe somatie de plata. Am castigat si am obtinut si penalitati in acelasi cuantum, respectiv in total 12000 ron. Firma nu a depus intampinare la momentul in care am actionat-o, de altfel nu a depus nici contestatie in anulare in urma pronuntarii sentintei. Am asteptat sa treaca termenul inauntrul caruia firma era somata sa faca plata, si neplatind, am apelat la executor.
In timpul procedurii de executare firma a intrat in dizolvare, ne-a anuntat executorul. Pana ne va da el numarul de dosar si etc, am mers eu la registru si iau raspunsul maine sa vad exact la ce dosar imi pot anexa cererea de inscriere creanta. Eu vreau sa cer si raspunderea administratorului. Cum ar trebui sa o fac? Ideea e ca fiind in dizolvare societatea nu mai poate fi parte intr-un proces.
Ar trebui sa fac abstractie de dizolvare si sa fac si eu o cerere de faliment, ma gandesc, in care sa cer si tragerea la raspundere a administratorului. Altfel cum as putea sa fac? Sa dau in judecata administratorul separat, ca sa raspunda cu bunurile proprii? din moment ce in cont nu are bani? Si pe ce sa ma intemeiez? pe art. 138 din lg. 85/2006 si care dintre alineate? ca de fapt nu pot spune ca a platit altora in detrimentul nostru, sau si daca ar fi facut asa nu stiu, si ar fi neovie de expertiza contabila si alte lucruri...
Vreau sa in treb si cat m-ar costa si taxa judiciara de timbru, ca stiu ca pe fond se timbreaza la valoare.
Si trebuie sa depun in plus si o cautiune de 10% din suma, daca cer raspunderea administratorului?
As avea vreun sort de izbanda? Eu ma gandesc ca mai mult as cheltui bani , nefacand decat sa maresc creanta nerecuperata....
Un alt aspect ar fi ca daca dau in judecata pe insolventa, asa cum mi s-a intamplat in cadrul somatiei, nemaicorespunzand sediul ma va pune din nou sa fac dovada sediului debitoarei si depunand la dosar informatii O.N.R.C., de acolo reiese clar ca e in faliment.....CE POT , CUM AR TREBUI SA FAC?
Iar daca firma (dau un alt caz) nu e in dizolvare si nu are bani si bunuri, executorul neavand pe ce sa puna poprire sau ce sa scoata la licitatie? Eu ce pot face impotriva administratorului? Ca aici nu m-as mai putea intemeia pe lg insolventei.
Astept cu nerabdare cateva punte de vedere, pentru care va multumesc inca de pe acum!
Cel mai recent răspuns: vrica , utilizator 19:39, 8 Martie 2021
Incurcati termenii juridicii. Pentru a vedea daca a intrat in insolventa puteti accesa portalul instantelor de judecata, intrati pe Tribunalul corespunzator si cautati daca s-a deschis procedura insolventei. Taxa de inscriere la masa credala este de 39 de lei, indiferent de suma cu care va inscrieti. In cadrul procesului puteti depune cerere pentru atragerea raspunderii administratorului. Insa daca acesta nu mai are bunuri, chiar daca obtineti sentinta ..... nu aveti cum sa va recuperati debitul
La ce anume va referiti ca incurc? Stiu ca firma este in insolventa, numai ca maine voi afla prin informatii punctuale de la onrc si nr.ul de dosar la care sa-mi pot atasa cererea de inscriere creanta. Ideea era cum sa fac sa angajez si raspunderea administratorului? Fac o cerere in cadrul procesului , care sa arate cum ?:) o cerere de chemare in judecata in care pun la capetele de cerere: debitul? penalitati? si raspunderea lui?
sau in inscrierea creantei mentionez si ca solicit atragerea raspunderii, ceea ce mi s-ar parea mai normal. Stiu cat costa si taxa, nu asta intrebam.....
Cred ca ar trebui sa incepeti prin a citi art 138 din Legea insolventei. (care, de altfel, nu e deloc simplu de citit si de inteles in cheia care trebuie).

Am sa incerc sa vi-l ...povestesc. (desi se pot scrie vreo cateva zeci de pagini pe marginea lui si tot ar mai fi ceva de lamurit)

Veti vedea acolo ca, in actiunea in raspundere contra organelor de conducere a debitorului persoana juridica, legea confera legitimare procesula activa administratorului judiciar sau lichidatorului si numai in subsidiar comitetului creditorilor.

Mai pe romaneste: nu orice creditor caruia i se nazare poate sa faca o astfel de actiune. (un creditor oarecare, de capul lui, nu are calitate procesuala activa).

Judecatorul sindic poate autoriza comitetul creditorilor sa formuleze actiune daca
1- administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice persoanele culpabile de starea de insolventa sau
2- a omis sa formuleze in termen actiunea in raspundere si raspunderea ameninta sa se prescrie.

Altfel spus, nici macar comitetul creditorilor nu e indrituit sa fomuleze actiunea fara indeplinirea uneia din cele doua conditii alternative, cumulate fiecare in parte cu conditia autorizarii prealabile.

Si nu orice fapta a omului poate da nastere raspunderii reglementate de art 138, ci numai faptele strict reglementate acolo.
Dvs. inregistrati un prejudiciu, dar de la simpla existenta a unui prejudiciu si pana la indeplinirea (si mai ales dovedirea - care nu e simpla deloc) si a celorlalte conditii ale raspunderii (fapta, legatura de cauzalitate dintre fapta si starea de insolventa, vinovatia) ... e cale luunga.

Textul mai sus "tradus" suna asa:

(1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecătorului-sindic să fie autorizat să introducă acţiunea prevăzută la alin. (1), dacă administratorul judiciar sau lichidatorul a omis să indice, în raportul său asupra cauzelor insolvenţei, persoanele culpabile de starea de insolvenţă a patrimoniului debitorului persoană juridică ori dacă acesta a omis să formuleze acţiunea prevăzută la alin. (1) şi răspunderea persoanelor la care se referă alin. (1) ameninţă să se prescrie.

Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2008
romascanu, moderator
Doamna Romascanu explica foarte clar modalitatea prin care puteti cere raspunderea Administratorului, dar dumneavoastra sunteti in prima faza a procedurii introduse de ORC - DIZOLVARE. Cererea de dizolvare introdusa de ORC are cu totul alte motive decat intrarea in incapacitate de plati. In cazul in care la termenul stabilit de instanta nu se prezinta sa remedieze motivul de dizolvare judecatorul va numi un lichidator care va deschide procedura de insolventa. Dupa deschiderea procedurii va trebui sa depuneti declaratie de creanta, lichidatorul va stabili un termen pentru adunarea creditorilor unde se va alege comitetul creditorilor. Urmatorul pas va fi identificarea bunurilor pe care le detine debitoarea se va constata daca debitoarea are sau nu bunuri de valorificat ................ se va intocmi un bilant de lichidare de catre lichidator si in cazul in care se constata ca Administratorul a savarsit una din faptele mai sus mentionate adunarea creditorilor va cere lichidatorului se formuleze crere de respundere impotriva ADMINISTRATORULUI.
Pe scurt cam asa stau lucrurile, cu mentiunea ca aceasta procedura dureaza cel putin 1 an.
Va multumesc mult. Asadar, eu ca si unul dintre creditori, nu pot depune aceasta cerere, trebuie sa astept adunarea creditorilor si abia apoi sa cer administratorului acest lucru, si numai daca se indeplinesc cele 2 conditii :
- dacă administratorul judiciar sau lichidatorul a omis să indice, în raportul său asupra cauzelor insolvenţei, persoanele culpabile de starea de insolvenţă a patrimoniului debitorului persoană juridică ori
- dacă acesta a omis să formuleze acţiunea prevăzută la alin. (1) şi răspunderea persoanelor la care se referă alin. (1) ameninţă să se prescrie.
Iar daca au fost savarsite una dintre faptele prev la alin. 1 lit a-g, Iinteleg ca admininistratoul judiciar sau lichidatorul sunt aceia care pot cere judecatorului sindic sa dispuna suportarea pasivului de administrator, si nu eu, creditorul. Oricum asta spuneam si in topic....mi se pare imposibil de demonstrat intentia ....reaua-vointa...poate o super expertiza contabila, sa se vada rulajul, sa se vada ce plati s-au facut, la ce pretz s-a vandut marfa. Vorba aceea: e aproape imposibil sa demonstrezi vinovatia celui care emite un B.O. fara acoperire....ce sa mai zic ca aici omul s-a inglodat in datorii si nu mai face efectiv fata sa le onoreze....
Multumesc mult si corectati-ma daca cele scrise mai sus sunt prost interpretate.

Alte discuții în legătură

Atragere raspundere personala irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Puteti sa imi explicati si mie ce presupune atragerea raspunderii personale ( in calitate de administrator al unei societati in ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii administratorului in nume personal fasttrade fasttrade Sunt asociat intr-o societate, care de altfel este in faliment prin grija administratorului acesteia. Acesta , premeditat, a adus societatea in aceasta stare. ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala comitet creditori art.138 lg 85/2006 andrei69 andrei69 Art138 (1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila ... (vezi toată discuția)