avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legea suspedarii permisului pentru neacordare de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legea suspedarii permisului pentru neacordare de prioritate pietonilor

Salut ,

Vreau sa stiu care este legea neacordarii de prioritate a pietonilor angajati in traversare in cazul unui Amator Vs Profesionist. Din cate stiu eu pentru un amator se ridica permisul pe 90 de zile si pentru un profesionist pe 30 de zile.

Va rog daca stiti sa ma ajutati sa deslusesc aceasta problema .

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:46, 18 Mai 2012
Nu exista o astfel de diferentiere, codul rutier e acelasi pt toti conducatorii auto.. Daca a fost vb doar de o neacordare de prioritate fara alte complicatii, soferul amator sau profesionist va avea suspendare a dreptului de a conduce pt 30 de zile



Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
...


art.108 alin.(1) lit.b).
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o ... Eta 51 Eta 51 Buna ziua, sotului i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile si 6 puncte de amenda adica 835 lei, pentru neacordare prioritate la ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis auto suspendat printesica printesica Buna ziua! Am permisul suspendat pentru 30 de zile pentru neacordare de prioritate la pietoni. Pe data de 2.11.2011 imi expira suspendarea si as dori sa va ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pentru 30 de zile Secosan Secosan Mi-a fost suspendat premisul de conducere pentru 30 de zile si amendat cu 210 RON. pentru neacordarea prioritatii la trecere de pietoni. Este corect? ... (vezi toată discuția)