avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament vandut la copilul minor - succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament vandut la copilul minor - succesiune

O doamna divortata a numit ca tutore legal pe bunica copilului de 7 ani. Acum doreste sa vanda apartamentul copilului. In acest caz, ce s-ar putea face ca, in cazul in care copilul ar deceda, tatal copilului sa nu poata solicita cota parte? Multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:59, 15 Decembrie 2008
Tatăl defunctului nu poate fi înlăturat în totalitate de la succesiunea fiului său, el fiind moştenitor rezervatar.

Pe de altă parte, minorul sub 16 ani nu poate face testament, deci nu poate dispune de averea sa pentru a înlătura (chiar şi numai în privinţa cotităţii disponibile) pe părintele său de la succesiune.
Minorul va putea testa abia la vîrsta de 16 ani, cînd va putea dispune de jumătate din ceea ce ar fi putut dispune dacă ar fi fost major.

Liviu S.Bordaş
bogdan_ppvc a scris:

O doamna divortata a numit ca tutore legal pe bunica copilului de 7 ani.

Tutela se instituie cand parintii sunt morti, necunoscuti, decazuti din drepturile parintesti, pusi sub interdictie, disparuti ori declarati morti ...

Doamna asta... o fi ea divortata, dar imi cam pare a fi in viata ...si daca vrea sa vanda ma gandesc ca n-o fi pusa sub interdictie.
Pe de alta parte, oricum ar fi, doamna asta nu putea sa NUMEASCA ea un tutore. (tutela se cam instituie de catre o instanta - in baza legii 272/2004).

Probabil ca acolo nu e o tutela. Dar orice ar fi (probabil s-a numit un curator strict pentru incheierea vanzarii) ma intreb daca doamna asta stie ce vrea (si mai ales DE CE vrea - ce urmareste). Daca nu stie, ar trebui sa-si lamureasca ... altminteri risca sa ajunga la vorba romanului: te feresti de dracu si dai de tat'sau.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu minor noul cod civil cristeagabriela cristeagabriela Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea:cum dezbat succesiunea daca unul dintre mostenitori este minor iar celalalt mostenitor ,parintele supravietuitor, ... (vezi toată discuția)