Nu sunt lamurit cu un lucru si anume cand se aplica doar Codul Munci si cand se aplica Contractul Colectiv de munca? Mai exact la mine pe Contractul Individual de Munca scrie urmatoarea fraza:
“” Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. (…)/zz.ll.2010 la ITM a judetului/municipiului Bucuresti/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale””
Pot deduce ca exista si este aplicabil un contract colectiv de munca in cazul meu? Sau am interpretat eu gresit fraza de mai sus? Asta este prima intrebare/nelamurire pe care o am!
Situatia in care ma aflu si ma apasa este urmatoarea:
“”Am fost anunt de catre managerul meu ca urmeaza sa primesc un Avertisment scris ca urmare a unei probleme cauzate de mine. In fine nu ma simt absolut deloc vinovat de ce am aflat (mai mult asa neoficial) despre sau cu privire la motivul acetui avertizment, mai precizez si faptul ca sunt la prima situatie de acest gen din viata profesionala. Nu stiu de vreo comisie de ancheta sau ceva de genul, nu am avut posibilitatea sa vad exact dece sunt acuzat, nici de a formula o aparare in acest sens. Ce stiu despre acest lucru este faptul ca in urma unei discutii cu managerul meu mi-a adus la cunostina ceva chestii la care eu am avut de comentat, sau mai degraba de lamurit si ca astfel de comportament nu este tolerabil si drep pedeapsa ma asteapta un avertisment scris; tot in aceeasi discutie mi-a mai adus la cunostinta ca ma poate da afara fara vreo problema cand vrea””
As dorii sa stiu daca aici se aplica contractul collectiv de munca si faptul ca este nevoie de o cercetare, convocarea mea, aparare si abia pe urma emiterea de decizii de sanctionare si alte pedepse si mustrari? Asta este ceea de a doua intrebare.
Ce pot face in acest caz mai exact sa semnez sau nu de primire acel avertisment? Ce pot sau cum pot motiva un refuz in acest caz?
Unde pot contesta o astfel de decizie cui ma pot adresa in primul rand? Se poate ajunge in instant, proces pt a contesta avertismentul sau la ITM?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si calificari
Avertismentul scris este singura sanctiune prevazuta de Codul muncii care se acorda fara a fi nevoie de cercetare disciplinara - art. 251 Codul muncii. Aveti dreptul sa o contestati, art. 252 Codul muncii prevede elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia de sanctionare.
1. Potrivit art.251 alin.1 C.mun., sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2. Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Contestatia se depune la Tribunaul in raza caruia aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.
3. Daca refuzati sa primiti decizia de sanctionare atunci, conform art.252 alin.4 C.mun., aceasta va fi trimisa prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de dvs.
4. ITM-ul nu are atributii jurisdictionale in aceasta privinta.
Avertisment scris
Claark
Buna ziua
Lucrez la o firma particulare, unde am primit un avertisment scris pentru un fapt necomisa de mine. (Doi colegi au avariat o baterie de ... (vezi toată discuția)