avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... curs formare profesionala la locul de munca....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

curs formare profesionala la locul de munca....

dacva eu nu solicit cursul angajatorul ma poate obliga sa-l fac?si in ce conditii se face acesta?am citit ca in afara orelor de prg i nu in colectiv....in urma cursului daca nu semnez si nu primesc diploma are vreo valoare in instanta?
Cel mai recent răspuns: ContSters35940 , utilizator 17:31, 24 Mai 2012
Vă recomand să citiţi cu atentie actul adiţional care se va încheia cu ocazia participării dvs la cursul de formare profesională.
Veţi fi obligat ca în schimbul participării la curs, a cărorcheltuieli vor fi suportat de angajator, să nu iniţiaţi încetarea contractului individual de muncă pe o anumită perioadă, negociabilă.
În cazul în care veţi iniţia incetarea contractului precum şi în alte cazuri prevăzute de Codul muncii veţi suporta cheltuielile achitate de angajator pentru cursul la care aţi participat proporţional cu perioada nelucrată din cea stabilită prin actul adiţional
Deasemenea vedeţi dacă respectivul curs este organizat de formatori autorizaţi pentru că în acest caz diploma emisă la absolvirea cursului este recunoscută la nivel naţional. Dacă însă cursul este susţinut de către angajator diploma nu este recunoscută decât în cadrul întreprinderii la care sunteţi salariat.
Conform codului muncii angajatorul este obligat sa asigure participarea la programe de formare profesionala cel putin o data la doi ani. Daca nu asigurat aceasta participare, in urma solicitarii de catre angajati, ce se poate face?

Este obligat dupa aceasta formare profesionala sa elibereze un act aditional pe masura acestei formari profesionale?


Art. 157 C.mun.:
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1) .


În cazul în care angajatorul nu este autorizat ca furnizor de formare profesionala, participarea salariatului la cursurile organizate de angajator va avea drept consecinta obtinerea unui certificat valabil doar la angajatorul în cauza. Daca însa angajatorul este autorizat ca furnizor de formare profesionala, certificatul obtinut de salariat va fi valabil la nivel national.
Nu inteleg ce lagatura are instanta cand dvs. nici nu ati inceput cursul.Au dreptate ambii utilizatori din fata mea,domnul Gerber si freelis.
Daca va intereseaza cursuri autorizate intrati aici:[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Neclaritati privind formarea profesionala maia3 maia3 Buna ziua, Am niste neclaritati in legatura cu actele aditionale privind formarea profesionala: in ART. 194 se specifica obligatia angajatorului de a ... (vezi toată discuția)