avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... garantie cu bunurile altuia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

garantie cu bunurile altuia

Buna seara. Va rog o lamurire. In primul rand contractul casei este pe numele mamei, copilul (in varsta de 30 ani) ia o copie dupa contractul casei si merge la un magazin si ia produse in valoare de peste 40 milioane lei vechi si nu plateste nici o rata. Dupa ceva timp jurista de la acel magazin o suna pe mama si ii zice ca trebuie sa plateasca suma cu pricina pentru ca apartamentul a fost depus ca girant. Mama nu a semnat nimic si nici nu stia de o astfel de chestie. Va rog sa imi spuneti ce se poate intampla daca aceasta datorie nu va fii platita, ma intereseaza in principal daca se poate atinge de apartament. Si inca un scenariu: in caz ca a fost falsificata semnatura mamei in vreun act ce repercursiuni pot avea asupra fiului(falsificator). Dar prima chestie ma intereseaza cel mai mult . Multumesc mult anticipat si astept cu nerabdare respunsurile.
Cel mai recent răspuns: cris_boy , utilizator 20:21, 15 Decembrie 2008
În primul rînd ar trebui să ştim ce act a semnat fiul în numele mamei. Probabil că un contract de fidejusiune. Un contract de ipotecă ar fi însemnat act autentic, deci notar, extras CF, identificarea părţilor. Era mai dificil.

Mama are două soluţii.

Fie plăteşte suma, scăpîndu-şi fiul de o condamnare penală, fie contestă semnătura, şi atunci fiul este bun de plată din punct de vedere penal, împreună cu cea care a semnat în numele mamei.

Aha, am inteles partea asta, dar in cazul in care fiul nu a falsificat nimic , deci doar a dus acolo documentul si aia l-au luat ca garantie fara nici un act aditional? Sa inteleg ca nu are nici o valoare contractul casei in ecuatie ,nu? Si nu se pot atinge de casa sau de bunurile materiale ale mamei daca ea nu a semnat nimic si nu a semnat nimeni in locul ei.
Nu există garanţie asupra bunurilor altei persoane decît debitorul fără consimţămîntul expres al acelei persoane.

Există doar gajul general asupra averii debitorului - care nu are nevoie de un acord expres, dar care are ca obiect exclusiv averea celui dator.

Prin urmare, în lipsa vreunui act semnat de proprietar nu există garanţie, iar dacă fiul (sau altă persoană) nu a semnat în numele proprietarului apartamentului, nu există nici infracţiunea de fals. Poate doar înşelăciune în convenţii, dacă, fără a semna vreun act de garanţie, fiul a prezentat în locul mamei lui o altă persoană, pe care a prezentat-o drept soţia sa, invocînd totodată că ei sunt proprietarii acelui apartament care ar intra în gajul general al creditorului. Dar asta ar fi greu de dovedit, în lipsa unor acte semnate de ei.
Va multumesc foarte mult, pot sa o mai linistesc pe mama putin acum ca si asa are probleme cu inima.O sa mai revin maine cu informatii noi dupa ce voi merge cu ea la acel magazin sa vedem ce acte a facut fratele si daca a falsificat ceva. Multumesc inca o data, mi-ati fost de mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire ipoteca cu semnatura in fals. banca zice ca e ok!!! Ahile75 Ahile75 Acum 2 ani mama a semnat un contrat de garantie pentru un imobil detinut impreuna cu sotul, la un imprumut cu durata de 1 an, contractat de firma ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de imprumut ion minca ion minca Ma aflu in urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat . Am acordat un imprumut prin notar. Imprumutul este cu titlu executoriu si este garantat, la ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate casa sebos74 sebos74 Buna ziua,Familia detine 2 apartamente.Dupa moartea lui tata am ramas in familie 3 membri :mama si doi copii majori . Nu am realizat inca partajul pe hirtie ... (vezi toată discuția)