Buna ziua,Familia detine 2 apartamente.Dupa moartea lui tata am ramas in familie 3 membri :mama si doi copii majori . Nu am realizat inca partajul pe hirtie (la notar) ca am considerat ca fiecare copil va lua o casa iar mama va putea sta la cine doreste . Intre timp fara stirea copiilor mama face un credit la o banca punind garantie unul din cele 2 apartamente. Intrebare : E suficienta doar semnatura mamei pt . acest credit (cu o casa ca garantie). Va multumesc.
Mama ar fi trebuit sa demonstreze fie ca este proprietar unic, fie ca este imputernicita sa faca acte de dispozitie in numele sotului ca sa poata acorda garantia imobiliara bancii. Daca a facut acest lucru garantia este legal incheiata, imprumutul l-ar fi putut incheia doar in nume propriu.
Buna ziua. Ca sa inteleg mai bine : Tata trebuia sa-i lasa mamei o hirtie ,cum ca, dupa moartea lui ,ea poate sa semneze pt. amindoi (Imputernicire) sau trebuie ca pe actele de proprietate ale caselor sa figureze doar numele mamei nu si numele tatei. Am inteles bine ? Va multumesc.
Nu exista nici o hartie care sa imputerniceasca vreo persoana sa semneze in numele celui a carui capacitate de folosinta a incetat (adica nu se poate semna in numele mortului, orice imputernicire data de acesta inceteaza legal prin decesul sau).
Daca mama a actionat in baza unei procuri (ar fi fost necesara autentificarea procurii pentru acest act), aceasta se putea face legal doar in timpul vietii sotului sau, presupunand ca imobilul era bun comun. Daca contractul de ipoteca s-a semnat dupa moartea sotului, mama ar fi trebuit sa demonstreze bancii ca poate dispune de imobil ca proprietar unic. Mai exista si ipoteza ca imobilul este bun propriu al mamei, caz in care nu ar fi avut nevoie de acordul sotului niciodata.