Buna ziua.....Intrebarea mea este cum se poate ataca un testament olograf ???SiTUATIA ESTE URMATOAREA:Sora bunicii mele a decedat in ianuarie,dansa nu a avut copii,ne a avut aproape de ea doar pe mine si pe varul meu.Dupa ce dansa a decedat ,varul meu a prezentat la notar un testament olograf din care reiese ca este singurul mostenitor,testametul este scris,datat,semnat de defuncta,acum EU ce pot face sa l atac,daca nu era testamentul masa succesorala era de 1/2 ..Testamentul a fost redactat in 2008,barana a murit anul acesta ,in acest interval batrana a cazut la pat si nu a fost ingrijita de varul meu si a fost chiar maltratat de rudele acestuia.Eu ce pot face sa anulez acel testament olograf?Sa l dau in judecata ce sanse de castig am?imi puteti spune va rog frumos ce trebuie sa fac in aceste conditii.Multumesc!
Deoarece nu poate fi vorba despre o actiune in reductiunea testamentului, dumneavoastra nefiind mostenitor rezervatar, singura actiune posibila ar fi aceea in constatarea nulitatii absolute a testamentului, respectiv in anularea acestuia, daca exista motive de nulitate absoluta sau de anulare.
Inteleg ca testamentul a fost scris, datat si semnat de testatoare. Prin urmare, din acest punct de vedere nu prea aveti ce face.
Mai ramane de vazut daca bunica avea discernamant la data intocmirii testamentului sau daca vointa ei nu a fost viciata (prin eroare, dol sau violenta).
Faptul ca beneficiarul testamentului nu a ingrijit-o nu are relevanta.