Buna ziua!Am deschis un pfa luna trecuta, iar in decizia de impunere am declarat un venit brut estimat (in sistem real) de 3000 lei cu un venit net estimat de 500 lei.Nu sunt angajat cu contract de munca la nicio societate, si as dori sa stiu daca sunt obligat sa inchei contract cu casa de pensii in cazul in care doresc sa-mi fac asigurare de pensie facultativa.Si as mai avea o intrebare.Daca in 2007 am avut un venit de 3600 lei din comisioane pt asigurari, cat ar trebui sa platesc acum cas + penalitati?Va multumesc anticipat!
Pentru anul asigurarea pt pensie este obligatorie daca se realizeaza venituri mai mari de 8468 lei/an, venitul minim de asigurare este 740 lei (35% din salariul mediu brut), iar suma minima a contributiei este 232 lei/luna.
Inainte de 01.01.2011 a fost in vigoare Legea pensiilor nr. 19/2000, care prevedea obligativitatea asigurarii si platii contributiei sociale.
Nu era prevazuta conditia realizarii unui anumit cuantum al venitului anual pt ca asigurarea sa fie obligatorie, contributia se platea in raport de un venit asigurat din declaratia de asigurare depusa la Casa de Pensii.
Daca nu s-a depus declaratia, unele casele de Pensii procedeaza la calcularea CAS prin aplicarea cotei de 31,3% la salariul minim pe economie din perioada respectiva.