avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere colectiva inaintea intoarcerii din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere colectiva inaintea intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am daca cu o luna de zile inainte de intoarcerea din concediu de crestere copil am primit comunicare de la firma unde lucrez in care mi se comunica ca se inchide punctul de lucru si toti angajatii sunt concediati,firma neavand nici o intentie de a acorda salarii compensatoare si nu pot sa ni se ofere alte locuri de munca
Precizez ca am facut cerere si pentru acordarea unui salariu mediu pe unitate conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National si nu am primit nici un raspuns.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:25, 21 Mai 2012
Contractul colectiv la nivel national nu mai exista. Acordarea de salarii compensatorii la concediere colectiva, salariu mediu pe unitate la nasterea copilului se pot acorda numai daca sunt reglementate prin Regulamentul intern sau CCM la nivel de unitate sau la nivel de ramura. Concedierea dvs. poate surveni numai dupa reluarea activitatii dupa incetarea concediului pentru cresterea copilului.




Concedierea unei persoane aflate in CCC este posibila in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Art. 60 din codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Interventie moderator:

georgettegan;

Regulamentul de postare spune ca nu puteti posta mesaje consecutive in termenul de 30 minute in care puteti interveni asupra lor (pentru completare, modificare etc.) folosin butonul "raspunde".


georgettegan a scris:

"Art. 67 din codul muncii republicat
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil."


Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Salarii compensatorii si ajutorul banesc la nasterea unui copil le veti primi numai daca acestea sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii in care lucrati sau in Regulamentul intern al acesteia.

5. Daca nu se respecta cele de mai sus faceti urgent o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa concediu de crestere al copilului... voicuflorentina83 voicuflorentina83 Buna dimineata, sunt in concediu de crestere al copilului ( mai am pana in decembrie concediu) si am auzi ca nu ar ma fii obligati angajatorii sa te ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu crestere copil ?? augustana26 augustana26 buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o mamica ce se intoarce din ingrijire copil la implinirea varstei de 2 ani poate beneficia de somaj. Multumesc, (vezi toată discuția)
Procedura desfiintare post la intoarcerea din concediu maternal loryb2011 loryb2011 Buna ziua, Doresc sa stiu care este procedura in cazul in care postul nu mai este valabil la intoarcerea din concediu maternal. Daca se ofera un alt post ... (vezi toată discuția)