avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa concediu de crestere al copilului...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa concediu de crestere al copilului...

Buna dimineata,
sunt in concediu de crestere al copilului ( mai am pana in decembrie concediu) si am auzi ca nu ar ma fii obligati angajatorii sa te primeasca inapoi la vechiul loc de munca.
As dori sa stiu daca este adevarat si daca da, voi putea beneficia de somaj in caz ca nu gasesc imediat altceva de munca?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreea_3006 , utilizator 16:40, 30 August 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Buna seara!

Sunt in concediu de crestere copil pana pe data de 13 octombrie 2013. Pe data de 23 august am fost anuntata de catre angajator ca voi fi concediata pe 24 august conform art. 65 alin. 1, fara preaviz, de altfel am intrat in posesia deciziei astazi. Este posibil asa ceva atata timp cat si-a dat acordul pentru suspendarea contractului de munca pana la data de 13 octombrie?
Mentionez ca firma este in procedura de dizolvare, nu mai are nici un angajat in Romania.
Art.60 C.mun.:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, daca angajatorul va fi dizolvat atunci concedierea dvs este legala ... in caz contrar, este lovita de nulitate absoluta.
Ceea ce inseamna ca dupa terminarea concediului de crestere copil pot sa depun actele pentru somaj?
Puteti beneficia de indemnizatie de somaj, dupa terminarea CCC, dar pentru asta mergeti acum la Agentia de Somaj sa va inregistrati (chiar daca sunteti in CCC).

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului, este posibila disponibilizarea mea? Angy_Sory Angy_Sory BUNA ZIUA, VA ROG SA MA AJUTATI! SUNT IN CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI DE PANA LA 2 ANI, SUNT ZVONURI CA LA SOCIETATEA LA CARE LUCREZ SE VOR FACE ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj marict marict pot beneficia de somaj daca am fost in concediu pentru cresterea copilului de la data incetarii concediului dat fiind ca angajatorul nu mai doreste sa ma ... (vezi toată discuția)