avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

daca sunt in concediu prenatal ,si la locul de munca se fac concedieri si se organizeaza un examen.Eu daca nu m-a prezint la examen ,m-a pot concedia?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:29, 21 August 2013
Nu au dreptul sa va concedieze pe timpul cand sunteti in CCC si nici nu au dreptul sa va ceara sa dati examen in timpul cand sunteti in CCC.
1. - Pe perioada cat sunteti in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi in concediu crestere copil (CCC) nu puteti fi concediata chiar daca se desfiinteaza locul de munca al dvs. decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment (stare atestata prin hotarare judecatoreasca)
- Pe aceste perioade veti avea contractul individual de munca (CIM) suspendat adica veti fi tot salariata acelei unitati dar nu veti presta munca si nu veti primi salariu.
- Avand CIM suspendat nu aveti obligatia sa va prezentati la examinare.

2. Din Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
...

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Verificati la ordonatorul principal de credite daca exista o procedura cu privire la persoanele al caror raport de munca / de serviciu este suspendat.

Intrucat este vorba despre o reorganziare, atunci se poate pune problema concedierii dvs indiferent daca dati sau nu acel examen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului onutza1988 onutza1988 Daca sunt angajata la o firma din 24 noimbrie 2011 ,am nascut pe 4 decembrie 2012 si de pe 15 ianuarie 2013 firma a inchis punctul de lucru,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate marius2221 marius2221 dupa concediu maternitate poti fi dat afara din motiv ca s a desfiintat firma dar in acea firma care s a infiintat sunt aceeasi patroni? (vezi toată discuția)
Firma insolventa_gravide anairam_unid anairam_unid Buna ziua Firma la care activez va intra in insolventa si implicit se face concediere colectiva . Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarele ... (vezi toată discuția)