u.b.i.k. a scris:
....
6. Din ceea ce ati scris, daca exista un act de vanzare-cumparare facut de X cu mama d-voastra in patrimoniul dansei, la data decesului, nu se mai aflau drepturile reale pe care vi le doriti d-voastra ci, foarte probabil, doar cateva drepturi de creanta.
7. In aceasta ipoteza, anularea certificatului de mostenitor nu-si mai are rostul iar desfiintarea vanzarii-cumpararii facute de mama d-voastra este cat se poate de improbabila.
Sfatul meu? Inainte de a va pierde banii, uza nervii si risipi timpul fara rost prin instantele de judecata stati si ganditi-va cat se poate de serios,
Exista un act de vanzare cumparare si clauza viagera facut de mama cu UNUL DINTRE MOSTENITORII care mi-au ascuns faptul ca au cerut la notariat deschiderea dezbaterii succesorale.
In opinia mea, mi-au ascuns deschiderea dezbaterii tocmai pentru ca doreau sa ma impiedice sa cer rezerva succesorala, cf. art 845 din (vechiul) C.Civ.
Dar, desigur, asta e impresia mea, subiectiva. Tocmai de aceea mi-ar fi de folos orice sfat, pentru a atenua subiectivitatea inevitabila.
Asadar, avand in vedere cele spuse, credeti ca ar fi bine sa cer anularea certificatului de mostenitor si apoi (sau simultan?) cota rezervatara?? (sau rezerva succesorala, caci nu prea stapanesc notiunile :( )