avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de succesiune

Mama a decedat la 30.12.2009 iar tata la 9.03.2012.
Intentia mea a fost sa deschid succesiunea numai dupa decesul tatei. Mi s-ar fi parut firesc sa-l lasm netulburat, cat va trai.
Acum, aflu ca ceilalti mostenitori au deschis succcesiune dupa mama in septembrie 2010, succesiune de care nu am stiut si la care nu am fost chemat.
Pot cere acum redeschiderea succesiunii dupa mama si, eventual conexarea dupa tata?
Mentionez ca ceilalti mostenitori aveau un "motiv" sa nu ma anunte, pentru ca unul dintre ei facuse un act de vanzare cumparare si clauza viagera cu mama, act cu care nu am fost de acord, si despre care ceilalti mostenitori stiau ca nu sunt de acord.

Am mai pus intrebari legate de problemele mele, urmeaza sa angajez avocat, dar tare as vrea sa am si eu o idee despre proceduri. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cad_eugen , utilizator 13:11, 13 Septembrie 2012
1. Succesiunile se deschid prin moarte.
2. Termenul de optiune succesorala - adica termenul in care posibilii mostenitori pot opta daca accepta ori nu mostenirea - este de 6 luni pentru mostenirea de la mama d-voastra si de 1 an pentru mostenirea provenita de la tata. Da, ati citit bine, nu e nimic ciudat, doar s-a schimbat legea intre cele doua decese.
3. Acceptarea oricarei mosteniri se poate face fie printr-o declaratie formala data in fata notarului (costa cam 50 lei), fie prin acte care dau de inteles fara echivoc ca posibilul mostenitor a acceptat mostenirea.
4. Asadar, dobandirea mostenirii, in ciuda unei foarte raspandite opinii populare gresite, nu se produce automat, ca o consecinta mecanizata a mortii celui ce urmeaza a fi mostenit (defunctul este numit de juristi "de cujus" de la sintagma latina is de cujus succesionis agitur = cel despre a carui mostenire este vorba) ci doar printr-un act de vointa al celui ce mosteneste facut in termenul dispus de lege ca termen de acceptare dupa moartea celui ce urmeaza a fi mostenit.
5. "Redeschiderea mostenirii dupa mama" se traduce prin "anularea certificatului de mostenitor" pentru ca doar asta puteti face daca s-a dezbatut succesiunea fara sa fiti citat si daca ati acceptat macar tacit mostenirea dupa mama.
6. Din ceea ce ati scris, daca exista un act de vanzare-cumparare facut de X cu mama d-voastra in patrimoniul dansei, la data decesului, nu se mai aflau drepturile reale pe care vi le doriti d-voastra ci, foarte probabil, doar cateva drepturi de creanta.
7. In aceasta ipoteza, anularea certificatului de mostenitor nu-si mai are rostul iar desfiintarea vanzarii-cumpararii facute de mama d-voastra este cat se poate de improbabila.

Sfatul meu? Inainte de a va pierde banii, uza nervii si risipi timpul fara rost prin instantele de judecata stati si ganditi-va cat se poate de serios,

u.b.i.k. a scris:

....

6. Din ceea ce ati scris, daca exista un act de vanzare-cumparare facut de X cu mama d-voastra in patrimoniul dansei, la data decesului, nu se mai aflau drepturile reale pe care vi le doriti d-voastra ci, foarte probabil, doar cateva drepturi de creanta.
7. In aceasta ipoteza, anularea certificatului de mostenitor nu-si mai are rostul iar desfiintarea vanzarii-cumpararii facute de mama d-voastra este cat se poate de improbabila.

Sfatul meu? Inainte de a va pierde banii, uza nervii si risipi timpul fara rost prin instantele de judecata stati si ganditi-va cat se poate de serios,




Exista un act de vanzare cumparare si clauza viagera facut de mama cu UNUL DINTRE MOSTENITORII care mi-au ascuns faptul ca au cerut la notariat deschiderea dezbaterii succesorale.

In opinia mea, mi-au ascuns deschiderea dezbaterii tocmai pentru ca doreau sa ma impiedice sa cer rezerva succesorala, cf. art 845 din (vechiul) C.Civ.

Dar, desigur, asta e impresia mea, subiectiva. Tocmai de aceea mi-ar fi de folos orice sfat, pentru a atenua subiectivitatea inevitabila.

Asadar, avand in vedere cele spuse, credeti ca ar fi bine sa cer anularea certificatului de mostenitor si apoi (sau simultan?) cota rezervatara?? (sau rezerva succesorala, caci nu prea stapanesc notiunile :( )
1. Rezerva succesorala priveste doar succesiunea (cum altfel?) nu actele de vanzare-cumparare facute anterior deschiderii succesiunii cu exceptia celor care sunt prezumate ca sunt donatii mascate (cazul d-voastra). Dar nu e destul sa stiti asta deoarece
2. La momentul deschiderii succesiunii (adica la data mortii mamei), mama d-voastra VANDUSE deja.
3. Actul acela de vanzare nu trebuia sa va fie comunicat nu priveste mostenirea d-voastra decat in felul aratat mai sus pentru ca mama d-voastra putea sa faca ce dorea dansa cu averea ei, inclusiv sa o vanda.
4. Actul acela poate fi revocat pentru incalcarea rezervei succesorale DACA se dovedeste ca a fost o donatie mascata si DACA dovediti ca ati acceptat mostenirea.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
referitor la acest topic, aduc niste nelamuriri...
starea de fapt:

-in 2004 bunicul meu a decedat. mostenitori au ramas cei doi copii si sotia acestuia.
unul dintre copii, inca locuieste in curtea parinteasca, dar intr-un alt imobil, acesta avand grija de case,curte,zona verde etc.

-terenul pe care au fost contruite imobilele a fost primit de catre bunica mea, spre folosinta vesnica din partea statului roman pentru merite deosebite in campul muncii (vremea raposatului, analogie cu terenurile date de catre stat spre tineret)

-prima casa cea parinteasca ,a fost contruita pana in anii 60 prin efort comun a celor doi bunici (presupun, asa este firesc)

-cu toate eforturile depuse spre contruirea imobilului, bunicul meu nu apare nicaieri in cartea funciara,nicioidata nu si-a exprimat dreptul de a fi inscris in cartea functiara ca proprietar.

-dupa decesul lui, 2004, niciunul dintre mostenitori nu a facut acte de acceptare a succesiunii
(se poate vorbi de catre o acceptare tacita a succesiunii, din moment ce un copil s-a ingrijit de casa?)

-totusi, dupa 7 ani de la deces, in 2011 unul dintre fii a deschis un proces de succesiune prin care isi doreste partea succesorala.

1. pe ce baza se mai poate deschide un proces (timpul de prescriere nu a trecut??)
nu au existat cauze speciale in care celalat fiu nu a fost instiintat despre moartea tatalui lui fiind prezent la inmormantare.

2. -daca bunicul meu nu a fost inscris in cartea funciara, cum se poate face succesiune dupa ceva ce nu a existat in acte?

3. se poate ca judecatorul sa ceara inscrierea defunctului in cartea funciara dupa acest timp trecut de la deces?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune instanta parisor parisor Buna seara! Discutam despre succesiunea bunicilor mei(bunica a decedat in 1977 si bunicul a decedat in 2006) , care au doi mostenitori pe tatal meu si sora ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire IonutTimofte IonutTimofte Buna ziua ! as dori cateva informatii daca se poate va rog mult ... bunicul meu a decedat si nu a lasat testament , act de donatie si nici nu a facut vreun ... (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)