avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu neplatit

buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte explicatii ! nu stiu daca au facut cerere de intrare in insolventa si nu cunosc absolut nimic legat de starea firmei la ora aceasta !
as dori sa stiu ce pot face pt recuperarea salariilor si eventual cum sa procedez pt a intra in somaj ! va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:15, 30 Iunie 2012
buna ziua,
am fost chemata la firma unde am lucrat de catre persoana care se ocupa cu financiarul si m-a instiintat ca sunt in preaviz pana pe 10 iulie si mi-a transmis ca ma va chema din nou atunci sa-mi inmaneze decizia de concediere. inteleg ca dupa aceasta etapa ma pot adresa agentiei de somaj din sectorul meu sau gresesc ?
am intrebat de salariile restante si mi-a raspuns ca se vor recupera doar din fondul de garantare ...nu se stie cand , intrebarea mea este ce suma voi putea beneficia din acel fond eu avand la data incetarii lucrului salariul de 2500 ron brut !? va multumesc
1. Va trebui sa va adresati AJOFM-ului in raza caruia aveti domiciliu in termen de 10 zile de la data incetarii raportului de munca pentru a beneficia de somaj de la data incetarii acestuia.

2. Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale asigura plata creanţelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.
Cererile menţionate vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Cuantumul se stabileşte astfel:
- creanţele salariale, cu excepţia celor pentru concediu de odihnă neefectuat, se suportă pentru o perioadă de 3 luni calendaristice ce succed sau preced data deschiderii procedurii de însolvenţă.
- creanţele salariale pentru concediu de odihnă neefectuat se nasc la data încetării contractului individual de muncă şi sunt aferente ultimelor 12 luni lucrate înainte de această dată;

Suma totală a creanţelor salariale suportate din fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în luna în care s-a deschis procedura insolvenţei, pentru fiecare salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale sorsil sorsil Acum o luna am fost disponibilizat. Ulterior, societatea a intrat in procedura de insolventa.In acest caz,cum pot sa-mi recuperez restantele salariale pe ... (vezi toată discuția)
Faliment firma /recuperare salarii restante cristina1333 cristina1333 Buna seara, Firma unde am lucrat a fost in insolventa timp de 2 ani iar in urma cu o luna si jumatate a intrat in procedura de faliment. Noi, angajatii,am ... (vezi toată discuția)