avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... sanctiune administrativa
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

sanctiune administrativa

Daca o persoana a fost scoasa de sub urmarirea penala dar i s-a aplicat sactiune cu caracter administrativ-amenda- pentru savarsirea infractiunii prev si ped de art.180 alin 2. Cod penal , mai poate fi cercetat si sanctionat prin comisia de disciplina fiind functionar public ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:27, 20 Decembrie 2008
Exista posibilitatea de cumulare a raspunderii penale a funcţionarilor publici cu raspunderea disciplinarã şi cu cea civila a acestora, dar nu şi cu raspunderea contravenţionala a lor, deoarece aceeaşi fapta nu poate fi, în acelaşi timp atât infracţiune, cât şi contravenţie .
elena_dana a scris:

Daca o persoana a fost scoasa de sub urmarirea penala dar i s-a aplicat sactiune cu caracter administrativ-amenda- pentru savarsirea infractiunii prev si ped de art.180 alin 2. Cod penal , mai poate fi cercetat si sanctionat prin comisia de disciplina fiind functionar public ?

Potrivit art. 75 din Legea nr. 188/1999, "incalcarea de catre functionarii publici, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu, atrage raspunderea disciplinara, contraventionala, civila sau penala, dupa caz".
Avand in vedere ca art. 86 din acelasi act normativ reglementeaza raspunderea functionarului public pentru infractiunile savarsite in timpul serviciului sau in legatura cu atributiile functiei publice, trebuia sa ne spuneti daca infractiunea a fost savarsita de un functionar public in timpul serviciului ori in legatura cu atributiile functiei publice, intrucat alin. (4) al art. 86 prevede urmatoarele:
"In situatia in care nu sunt intrunite conditiile pentru angajarea raspunderii penale, iar fapta functionarului public poate fi considerata abatere disciplinara, va fi sesizata comisia de disciplina competenta."
Cei care pot sesiza comisia de disciplina, conform H.G. nr. 1.344/2007, sunt: directorul, seful direct si orice persoana care se considera vatamata prin fapta functionarului public.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune functionar public laluca laluca Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe ... (vezi toată discuția)
Pot fi citat in comisie disciplina daca sunt in concediu odihna? ghel ghel Rog raspuns urgent daca comisia de disciplina ma poate cita la audieri in timpul concediului de odihna? Sunt functionar public. Nu am gasit legal scris asa ... (vezi toată discuția)
Raspundere penala functionar public aikilina aikilina Buna seara! \Reiau intrebarea in alta pagina deoarece la sectiunea dedicata functionarilor publici nu am primit nici un raspuns. Scuze, dar chiar vreau ... (vezi toată discuția)