avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua!
Aveti amabilitatea sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Dupa moartea parintilor 2 frati mostenitori au facut actele si au obtinut certificatele de mostenitori.Unul dintre ei locuieste in casa si pe terenul mostenit de cei 2 insa nu permite celuilalt sa intre in posesia mostenirii,desi a fost deacord in fata notarului public-cu semnatura- pentru impartirea mostenirii.
Ce poate face celalalt sa intre in posesia mostenirii,ce cai trebuiesc urmate, incat sa-l oblige pe cel care nu permite sa intre in posesia acestei mosteniri.
Multumesc anticipat pentru sprijinul acordat
Cu stima
Dany


Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:27, 21 Mai 2012
Se poate proceda la partaj , in fata instantei de judecata, exista neintelegeri intre comostenitori .(competenta material si teritorial fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).


Prin modificarea art. 109 din Codul de procedură civilă, oricine pretinde un drept, se poate adresa instanţei competente cu o sesizare care se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, în cazurile în care legea prevede în mod expres acest lucru. Dovada îndeplinirii procedurii va fi anexată la cererea de chemare în judecată.


Procedura prealabilă ce trebuie îndeplinită înainte de sesizarea instanţei cu dezbaterea unei succesiuni se îndeplineşte de către notarul public care, la cererea persoanelor interesate, va elibera o încheiere cu privire la rezultatele verificărilor efectuate în Registrul de Evidenţă a Procedurilor Succesorale al Camerei Notarilor Publice prevăzută de art. 44 din Regulament şi în Registrele Unice ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România prevăzute de art . 561-564.


În încheierea menţionată se vor înscrie aspectele constatate ca urmare a menţiunilor cuprinse în certificatele sau adeverinţele din registrele interogate. Notarul public va interoga mai întâi Registrul de Evidenţă a Procedurilor Succesorale al Camerei Notarilor Publici în a cărei circumscripţie defunctul şi-a avut ultimul domiciliu. Dacă în urma verificărilor se constată că succesiunea a fost dezbătută se va face menţiunea despre acest fapt în încheiere fără a se mai proceda la verificarea Registrelor Unice ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Dacă în urma verificărilor registrului gestionat de Camera Notarilor Publici, se constată că procedura privind succesiunea defunctului nu s-a deschis la niciun birou notarial, se vor efectua verificări şi în Registrele Unice ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici respectiv Registrul Naţional de Evidenţă a Testamentelor Autentice, Registrul Naţional de Evidenţă a Opţiunilor Succesorale şi în cazul în care defunctul a avut ultimul domiciliu în străinătate, dar a deţinut bunuri pe teritoriul României, se va interoga Registrul Naţional de Evidenţă a Succesiunilor
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua. Intrucat s-a dezbatut succesiunea, urmeaza sa solicitati iesirea din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - mostenitor unic lianeamtu lianeamtu Buna ziua, sunt unic mostenitor (singurl copil) al parintilor mei, tata decedat acum 20 ani , mama acum o luna. Va rog sa aveti amabilitatea a-mi spune daca ... (vezi toată discuția)
Testament Roxana_K Roxana_K Buna seara! Domnul X , vaduv, parinti decedati, are 1 copil (plecat din tara de peste 40 de ani, fara a mai tine legatura in tot acest timp) si-a testat ... (vezi toată discuția)
Succesiune in alta localitate DESTINY DESTINY Buna ziua tuturor! am o intrebare : succesiunea unui loc de veci aflat in provincie, se poate face in Buccuresti, daca mostenitorii au aici domiciliul ? Va ... (vezi toată discuția)