avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CNP gresit
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CNP gresit

Buna ziua,
Am intampinat urmatoarea problema: mi s-a eliberat un buletin cu CNP-ul gresit, e gresita cifra de la luna nasterii. Aceasta greseala a fost comisa pentru ca figura un CNP gresit pe certificatul de nastere, care a fost eliberat de Consulatul din Bucuresti (sunt cetateanca a Republicii Moldova). Dupa ce mi s-a eliberat un alt ceritficat, colaboratorii de la evidenta persoanelor refuza sa-mi rectifice dosarul depus deja, si imi cere depunerea altui dosar, pentru ca aplicatia nu le permite corectarea, si ei considera ca nu e greseala lor. Eu insa consider ca e si greseala lor, pentru ca atunci cand mi-au acceptat dosarul cu actul gresit, nu au vazut nici ei greseala si si-au asumat responsabilitatea. La momentul de fata nu pot sa depun alt dosar pentru ca proprietarul care m-a domiciliat este plecat in alta tara, si asta ar presupune cautarea unui alt proprietar care sa ma ia in spatiu, si cheltuieli suplimentare. Va rog mult ajutati-ma sa rezolv aceasta intrebare.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
alinasadoveanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 18:11, 24 Mai 2012
Greseala nu este a celor de la evidenta ci a ofiterului de stare civila care va inscris codul gresit. Cei de la evidenta nu au cum sa va faca o noua carte de identitate la aceeasi adresa daca nu indepliniti toate conditiile, printre care si dovada adresei de domiciliu. Proprietarul locuintei care scrieti dvs.este plecat din tara are posibilitatea de a se deplasa la ambasada sau consulatul Romaniei din tara in care se afla si sa dea o declaratie din care sa rezulte ca este de acord sa va ia in spatiu. Daca nu, solicitati celor de la evidenta eliberarea unui CIP pe o perioada de 1 an pe motivul lipsa dovada adresei de domiciliu si e ok.
Dar dovada adresei de domiciliu a fost prezentata cand am depus dosarul prima data, de atunci nu s-a schimbat nimic, decat faptul ca mi s-a eliberat alt certificat de nastere cu CNP corect, si tot ce le-am cerut sa faca celor de la evidenta persoanelor e sa-mi actualizeze dosarul depus prima data cu CNP-ul corect. Iar ei mi-au cerut sa depun un alt dosar si sa aduc iarasi proprietarul sa-si puna semnatura , iar daca e plecat asta, sa gasesc alt proprietar care sa ma domicilieze... Deci trebuie sa reiau tot procesul de la inceput
In conformitate cu prevederile art.19 alin.1 lit.e) din OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, republicata, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza un nou act de identitate in cazul atribuirii unui nou C.N.P.
Este posibil ca in actul de nastere moldovenesc sa fi fost inscrisa gresit ziua nasterii si de aici eroarea si in actele romanesti. Sau a fost vorba de o eroare care nu s-a constatat la momentul respectiv. Nu mai conteaza cine a gresit, acum trebuie sa faceti ce va cer cei de la evidenta. Daca sesizati greseala cand s-a eliberat certificatul sau macar cand s-a emis actul de identitate alta era situatia.
In certificatul de nastere moldovenesc data nasterii este trecuta corect, prima data greseala a fost comisa de reprezentatntii consulatului din Bucuresti cand mi-au eliberat certificatul de nastere romanesc (in R.Moldova CNP-ul presupune un set de 13 cifre care nu au nici o legatura cu data nasterii, in acel moment nu stiam ca sunt altfel regulile in Romania, de aceea nu am atras o deosebita atentie).
Articolul din legea specificata mai sus l-am mai vazut pe site-ul Inspectoratului National de Evidenta a Persoanelor, insa are o formulare foarte generala, e de la sine inteles ca trebuie sa schimb buletinul in moment ce mi-am schimbat CNP-ul insa nu se specifica daca e admisa rectificarea dosarului existent sau e necesara depunerea unui alt dosar - aceasta intrebare ramane la decizia subiectiva a reprezentantilor de la oficiul local de evidenta a persoanelor, si care in cazul de fata meu ma impun sa reiau tot procesul de la bun inceput. Iar neatentia mea la eliberarea CNP-ului intial totusi nu scuteste autoritatile de raspundere, ei sunt obligati sa elibereze acte valide!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
alinasadoveanu, utilizator
Cand ofiterul de stare civila va alocat CNPul din plaja de CNPuri acela era gresit pentru dvs,intrucat dupa cum spuneti nu batea cu datele dvs,de nastere, dar asta nu inseamna ca CNpul nu era valid.Cand cei de la evidenta v-au eliberat cartea de identitate calculatorul nu a sesizat greseala intrucat formula de calcul a CNPului era corecta, acesta fiind valid. Acum vina este si a dvs. intrucat atunci cand solicitati un act de la autoritatile statului si dvs. aveti obligatia de a verifica daca datele dvs. corespund cu cele inscrise in act. Fapta este deja comisa, greseala nu poate fi remediata decat intr-un singur mod si anume acela de a depune din nou actele. Nu se conexeaza dosarul din trecut cu cel din prezent, asta e lucru cert. Dupa parerea mea din pacate singura solutie este cea pe care v-am mai expus-o anterior.

Alte discuții în legătură

Acte gresite elenasarpe elenasarpe buna ziua ! as avea si eu cateva intrebari legate de actele de identitate gresite! 1) - pe certificatul de nastere este trecut un cnp gresit care nu are ... (vezi toată discuția)
Va rog imporrrtaaaant!!! - obtinere certificat de nastere DragoiA DragoiA Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea problema,trebuie sa-mi fac certificatul de nastere deoarece mi s-a anulat certificatul,pe adresa ... (vezi toată discuția)
Cnp gresit gabi478 gabi478 Buna ziua , Situatia mea este un pic diferita , deoarece pe certificatul de nastere am un CNP iar pe buletin altul , greseala s-a facut in momentul in care ... (vezi toată discuția)