Tatal meu, decedat in aprilie, a dat cu imprumut unei persoane din afara familiei, o suma importanta de bani pe termen de 1 an. Au incheiat un act de mana, pe care l-au semnat amandoi, precum si un martor. In act se specifica faptul ca, in cazul decesului tatalui meu, banii vor fi inapoiati mie, unicul sau mostenitor.
Acum, implinindu-se termenul de 1 an, cetateanul respectiv refuza sa-mi inapoieze banii.
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune daca actul acesta poate fi considerat valabil ca proba in instanta.
Multumesc
sigur veti putea recupera banii imprumutati de tatal dv. daca asa cum spuneti aveti chitanta de mana si un martor; daca nu vi-i restituie de buna voie, puteti sa cereti instantei sa-l oblige.
cautati un avocat "bataios" - va veti putea recupera inclusiv cheltuielile ocazionate de acest proces.
succes
l.n.
>Tatal meu, decedat in aprilie, a dat cu imprumut unei persoane din afara familiei, o suma importanta de bani pe termen de 1 an. Au incheiat un act de mana, pe care l-au semnat amandoi, precum si un martor. In act se specifica faptul ca, in cazul decesului tatalui meu, banii vor fi inapoiati mie, unicul sau mostenitor.
>Acum, implinindu-se termenul de 1 an, cetateanul respectiv refuza sa-mi inapoieze banii.
>Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune daca actul acesta poate fi considerat valabil ca proba in instanta.
>Multumesc
cititi va rog dispozitiile Art. 1191 si urmatoarele din Codul Civil.
>Tatal meu, decedat in aprilie, a dat cu imprumut unei persoane din afara familiei, o suma importanta de bani pe termen de 1 an. Au incheiat un act de mana, pe care l-au semnat amandoi, precum si un martor. In act se specifica faptul ca, in cazul decesului tatalui meu, banii vor fi inapoiati mie, unicul sau mostenitor.
>Acum, implinindu-se termenul de 1 an, cetateanul respectiv refuza sa-mi inapoieze banii.
>Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune daca actul acesta poate fi considerat valabil ca proba in instanta.
>Multumesc
frumoasa speta,
dar vedeti putin incadrarea - art.1176-1186 Cod civil, cu accentul pus pe 1180 si 1181, coroborat cu admiterea probei cu martori peste suma de 250lei (sau art.1193-1195 Cod civil).
...consultati un avocat.
intai insa dezbaterea succesorala, certificatul de mostenitor, apoi inscrisul sub semnatura privata 'pentru o suma importanta' (dovada nu ca inscris, ci ca inceput de inscris-?!)
...veti putea proba cu martori insa orice imprejurare de fapt legata de semnarea / darea / facerea inscrisului cu suma...
fortuna vis,
maximilian
Rapid o somatie de plata!!!!
Este o procedura simpla si cu sanse mari de cistig....
342.000 lei taxa timbru si 3000 lei t judiciar
Succes!!
>Multumesc