avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de imprumut - antecontract de vanzare cumparare.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de imprumut - antecontract de vanzare cumparare.


Va rog sa ma ajutati intr-o speta :

- Poate fi combatut un act sub semnatura privata in care , o sora a intocmit un act de imprumut cu o alta sora pentru o suma de bani , iar in cazul nereturnarii sumei , partea care a imprumutat cedeaza drepturile succesorale ale parintilor lor ( respectiv a tatalui decedat in 1994 si drepturile succesorale ale mamei care la momentul imprumutului era in viata , ulterior decedata , cedeaza jumatatea sa de casa dobandita prin act de vanzare cumparare cu clauza tot de la parinti , precum si partea care i se cuvine dintr-un testament , alaturi de sora care i-ar fi dat banii .
In prima faza , sora a afirmat ca acea chitanta de mana ar fi un fals intrucat semnatura mamei lor trecuta ca martor ar fi falsa insa in urma expertizei grafologice s-a dovedit ca este reala . Faptul ca semnaturile sunt pe act sunt ptr. ca neputandu-se deplasa atat sora cat si mama lor au semnat cu ocazia unor altre procese hartii in alb pe care ulterior sora care a dat banii in loc sa le completeze cu diferite intampinari , la un moment dat a facut acest inscris , iar acum cere o hotarare care sa tina loc de act autentic .
Va rog sa-mi spuneti ce sanse sunt si cum sa dovedim ca acea chitanta de mana nu este reala . Unul din martor este fiul celei care a dat , celalalt martor asa cum spuneam este mama lor decedata ulterior iar semnatura este a ei dar nu poate depune marturie iar semnatura celei care a primit , respectiv a sorei este reala . Se poate combate aceasta chitanta ? sora practic nu a luat niciodata o suma de bani in contul acestor bunuri si drepturi .
Va multumesc anticipat pentru lamuriri .

Cu stima
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 09:02, 22 Februarie 2013
va rog , ma poate lamuri cineva ?
Multumesc
Pactele asupra unei succesiuni viitoare şi nedeschise sunt lovite de nulitate absolută, deci, cel puţin înţelegerea cu privire la succesiunea mamei care se afla în viaţă la momentul respectiv, este nulă.
Va multumesc pentru raspuns , deci ramane in discutie problema asa-zisului imprumut . Dupa experienta dvs. se poate combate in instanta un inscris sub semnatura privata prin alte vicii de procedura ( lipsa specificatiei sumei in litere , inexistenta mentiunii " bun si aprobat " sau macar inscrisul " am primit " sa fie scris de cel care ar fi luat suma , nu exista un al doilea exemplar , etc. sau cum credeti ca se poate baza apararea in anularea unui astfel de inscris . Legat de succesiunea nedeschisa a unei persoane aflate in viata asa stiam si eu , insa legat de o mostenire nedeschisa , a carui proprietar a decedat dar nu s-a facut dezbaterea succesiunii se poate invoca nulitatea ? Intrucat in acest act se prevede si cedarea drepturilor dobandite la dezbaterea succesiunii tatalui , decedat fiind la momentul intocmirii acestui inscris dar fara a avea dezbatuta succesiune si in plus e mentionat si faptul ca se renunta si la partea care i s-ar conveni surorii dintr-un testament legalizat .
Va multumesc inca o data si astept o lamurire .

Cu stima
Eu nu vă pot da un răspuns la această întrebare. Trebuie să cereţi sfatul unui avocat.

Dar trebuie să fac o menţiune: succesiunea este deschisă din momentul decesului autorului, nu din momentul dezbaterii ei. Deci, nu putem vorbi despre persoană decedată a cărei succesiune nu este deschisă.
Va multumesc pentru amabilitate , insa am o singura neclaritate . Daca in acel inscris este mentionat ca se face cedarea drepturilor unei persoane decedate inseamna ca este legal ? Multumesc

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act oficial romex romex Buna ziua , Va rog sa ajutati cu un sfat : cum considerati ca ma pot apara intr-un proces in care in instanta o sora de a mea a prezentat un inscris sub ... (vezi toată discuția)
Imprumut romex romex Va rog sa-mi spuneti , in cazul in care o persoana se imprumuta de la alta persoana intocmind un act sub semnatura privata este de ajuns doar semnatura ... (vezi toată discuția)
Lamurire cu privire la un act sub semnatura privata romex romex Va rog sa ma lamuriti daca in cadrul unei intelegeri de vanzare -cumparare scrisa intr-un act sub semnatura privata se pot instraina bunuri sau drepturi ... (vezi toată discuția)