avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut


Va rog sa-mi spuneti , in cazul in care o persoana se imprumuta de la alta persoana intocmind un act sub semnatura privata este de ajuns doar semnatura pentru a fi ceruta o hotarare care sa tina loc de act oficial ? Legea nu prevede ca cel care se imprumuta sa scrie macar in cifre si litere suma precum si "bun de plata " sau "bun si aprobat " . ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 08:17, 7 Februarie 2013
Varianta cu "bun de plata " sau "bun si aprobat " este din povestile de demult.
Este suficienta o declaratie de mana (olograf) semnata de debitor, bineinteles cu specificarea in cifre si litere a sumei imprumutate si cu data scadentei.
Daca mai sunt si doi martori, cu atat mai bine.
Dupa trecerea termenului scadent, daca nu a primit banii, cu aceasta chitanta de mana creditorul poate merge in instanta pentru actiune in pretentii.

Va mulumesc pentru lamuriri , insa daca lipseste scrierea sumei in litere ( e doar in cifre ) , sunt doi martori , dar o semnatura a unui martor e falsificata , partea imprumutata afirma ca nu a semnat niciodata un act de imprumut si in instanta va sustine ca acea semnatura a fost obtinuta prin dol intrucat sunt surori si locuiau impreuna cu mama acestora si cu alta ocazie , intrucat nu se putea deplasa a semnat o pagina in alb pe care ulterior cealalta sora ar fi depus-o intr-o alta cauza in care erau parti comune , dealtfel actul este trimis de instanta la parchet pentru continuarea cercetarilor , dupa parerea dvs. cum credeti ca se va putea incheia actiunea ? Se va putea pronunta instanta ca banii sa-i fi returnati ? Poate instanta sa emita o hotarare care sa tina loc de act oficial ?
Multumesc
Poate fi promovata o actiune in pretentii, in vederea recuperarii sumei de bani imprumutate.
Va multumesc pentru amabilitate , insa daca se constata ca semnatura martorului e falsa ? Si semnatura e intr-un colt pe o pagina , cel imprumutat spune ca e un fals , intrucat in cazul in care nu ar fi dat suma inapoi ar fi pierdut toate proprietatile ( o casa , pamant dobandit prin testament , plus drepturi succesorale viitoare ) semnatura e cu alt pix ,nu exista serii de buletine , a niciunei dintre parti , nici a martorilor , in nicioparte suma nu e trecuta in litere , daca in loc de 12.500 nu au fost decat 2.500 ? Instanta va lua in considerare acest act ?
Multumesc
Si actiunea in pretentii in cat timp se poate initia de la data scadentei imprumutului ?
Inca o data multumesc
Din cele relatate, reiese ca dvs. sunteti debitorul, cel care a imprumutat.
In primul rand, chestia cu semnatura unei hartii in alb este cusuta cu ata alba.
Apoi, daca exista un dosar de cercetare penala pentru fals, instanta va suspenda orice dosar in pretentii pana la solutionarea acelui dosar penal.
In aceeasi oride de idei, trebuie sa stiti ca martorii care au semnat (in fals sau nu) vor fi audiati de instanta si de organele de cercetare penala si vor declara daca acea semnatura le apartine.
In final, trebuie sa stiti ca o astfel de actiune in pretentii se poate introduce la instanta in maxim 3 ani de la data scadentei.

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana romex romex Va rog sa-mi spuneti cat de greu e sa combati in instanta o chitanta de mana , prin care o persoana ar fi luat o suma de bani si nereturnand-o la timp ar ceda ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana intocmita de creditor asanacheromel asanacheromel Va rog sa ma ajutati cu o lamurire : daca am incheiat o chitanta de mana pentru un imprumut , eu fiind cel care dau banii , eu am redactat in totalitate ... (vezi toată discuția)
Act de imprumut - antecontract de vanzare cumparare. romex romex Va rog sa ma ajutati intr-o speta : - Poate fi combatut un act sub semnatura privata in care , o sora a intocmit un act de imprumut cu o alta sora ... (vezi toată discuția)