avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut


Va rog sa-mi spuneti , in cazul in care o persoana se imprumuta de la alta persoana intocmind un act sub semnatura privata este de ajuns doar semnatura pentru a fi ceruta o hotarare care sa tina loc de act oficial ? Legea nu prevede ca cel care se imprumuta sa scrie macar in cifre si litere suma precum si "bun de plata " sau "bun si aprobat " . ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 08:17, 7 Februarie 2013
Va multumesc pentru amabilitate , asa este , mama mea a fost pacalita de sora acesteia , Practic cele doua surori locuiau sub acelasi acoperis , intre ele au fost mai mereu situatii tensionate insa au fost cumva "tamponate " de mama acestora care traia . Dupa decesul mamei acestora , la sugestia mea i-am spus mamei sa deschida succesiunea si legea sa faca dreptate . In momentul in care a primit citatie , sora acesteia a deschis la randul sau un proces in instanta prin care a prezentat o hartie scrisa de mana , de sora deci , in numele mamei mele prin care s-ar fi obligat ca in cazul in care nu ar fi inapoiat o suma de bani , ar fi cedat doua proprietati , o casa dobandita de ambele prin act de vanzare cumparare dar neavand facut partajul intre ele ( fiind vorba de casa parinteasca ) , niste loturi de pamant dobandite prin testament lasat de tatal acestora ( intrucat avand alte doua fiice din prima casatorie pentru a nu le da si acestora a facut un testament la notar ) precum si drepturi succesorale ale mamei acestora , care era in viata la momentul intocmirii acestui asa zis act intitulat " contract de imprumut - antecontract de vanzare cumparare" . Faptul ca semnatura mamei este pe acel act , este datorita faptului ca mama mea avand probleme de locomotie ( ulterior decesului bunicii s-a operat beneficiind acum de o proteza de sold) , cu ocazia unui alt proces , prin care mama mea , impreuna cu sora acesteia si cu mama lor au vandut tot prin act de mana o bucata de teren fara a se dezbate mostenirea dupa tata , omul acela a cerut in instanta o hotarare care sa tina loc de act oficial si a castigat - pentru a nu se mai prezenta mama mea , sora i-a cerut sa semneze pe diferite pagini in alb si pe care ulterior ea urma sa le completeze cu diferite solicitari in instanta. Mama a semnat , nu s-a gandit niciodata ca o semnatura pusa pe o hartie , nefiind legalizata , nefiind martori sa poata sa fie legala in instanta. Acum la 2 ani jumatate dupa cum e precizat in acea hartie , sora solicita cele de mai sus. Dupa parerea noastra actul are multe semne de intrebare , de aici si lamuririle ceute , semnatura cu alt pix , semnatura martorului falsificata ( ca martor a trecut-o pe mama lor ulterior decedata bazandu-se ca nu poate depune marturie , insa noi am depus la Politie acte originale din care va rezulta fara tagada ca e o semnatura falsa.)
Sora mamei nu a cerut actiune in pretentii asa cum mentionati dvs, ea solicita o hotarare pe un asemenea act care sa tina loc de act oficial. Practic doreste sa o deposedeze de toate bunurile in urma unui act scris de mana ei , cu suma in cifre , iar singurul lucru care e a mamei este semnatura . Nu are nici o mentiune de serii de buletin nici a mamei nici a sorei , martorii sunt doar ca semnatura . Din informatiile primite pana acum , actul este lovit de nulitate relativa cu privire la instrainarea de drepturi succesorale ale unei persoane in viata . In al doilea rand , testamentul invocat este lasat de tatal acestora si nici in cazul acestuia nu s-a dezbatut succesiunea . Acel testament poate fi si combatut , corect ? Singurul lucru ar fi legat de returnarea acestei sume de bani ipotetice si aici ar trebui ca sora mamei sa formuleze cerere de pretentii , daca am inteles bine de la dvs.
Eu am incercat sa va lamuresc intocmai cum stau lucrurile .
Instanta a trimis acest act parchetului pentru cercetari , s-au luat declaratii si specimene de semnatura , am dus acte originale semnate de martor. De aici si intrebarea daca pe un inscris sub semnatura privata , se constata ca exista o semnatura falsa ( chiar neavand efect juridic ) actul poate fi considerat oficial ? Ce rost avea acea semnatura , doar de a dovedi ca a fost cineva prezent ... Si ar trebui sa se demonstreze ca au fost intocmite doua exemplare , corect ? Mama sustine ca nu a semnat niciodata un act de imprumut si a sustinut si la Politie ca a semnat in alb la solicitarea sorei , dealtfel semnatura e aplicata intr-un colt suspect al paginii si ulterior sora acesteia a incercat cumva sa o faca sa "pice" unde trebuie .
Vom vedea insa eu doresc sa va multumesc din suflet pentru atentia pe care mi-ati acordat-o simtind nevoia de a explica cat mai amanuntit cum stau lucrurile .
Inca o data tot respectul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana romex romex Va rog sa-mi spuneti cat de greu e sa combati in instanta o chitanta de mana , prin care o persoana ar fi luat o suma de bani si nereturnand-o la timp ar ceda ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana intocmita de creditor asanacheromel asanacheromel Va rog sa ma ajutati cu o lamurire : daca am incheiat o chitanta de mana pentru un imprumut , eu fiind cel care dau banii , eu am redactat in totalitate ... (vezi toată discuția)
Act de imprumut - antecontract de vanzare cumparare. romex romex Va rog sa ma ajutati intr-o speta : - Poate fi combatut un act sub semnatura privata in care , o sora a intocmit un act de imprumut cu o alta sora ... (vezi toată discuția)