Va rog sa ma lamuriti daca in cadrul unei intelegeri de vanzare -cumparare scrisa intr-un act sub semnatura privata se pot instraina bunuri sau drepturi succesorale ale unei persoane care la momentul intocmirii actului este in viata , nefiind deschisa mostenirea si daca instanta poate lua in calcul un asemenea document .Mentionez ca martor in actul scris de mana este semnat ca martor ,cea care are mostenirea .
Va multumesc anticipat
Drepturi succesorale nu se pot instraina prin niciun fel de act. Se poate face testament, donatie, vanzare-cumparare.
Inscrisul sub semnatura privata care sa valoreze act de vanzare-cumparare nu este unul valabil, nici chiar probat cu martori, decat pentru o eventuala uzucapiune.
Stimata doamna , va multumesc foarte mult pentru lamuriri. In speta avem un proces ( dealtfel pe forum am mai adus in discutie acest caz ) In fapt , intre mama mea si sora acesteia exista neintelegeri si ptr. a le rezolva , mama a ales sa deschida succesiunea .In momentul in care cealalta parte a primit acasa instiintarea , a deschis la randul sau o actiune prin care a prezentat in instanta un act sub semnatura privata , scris in casa de aceasta , prin care mama mea ar fi facut un imprumut de 12.500 RON in schimbul cedarii partii sale de mostenire precum si a tuturor drepturilor succesorale . Mama mea nu recunoaste acest imprumut . In actul din instanta sunt doua posibilitati : ori a falsificat semnatura ( semnatura mamei aproape seamana , in schimb a mamei lor sub nici o forma ) ori , cu ocazia unui proces avut anterior si intrucat mama mea are probleme de deplasare , de cateva ori a semnat anumite coli albe intrucat sora ii spunea ca trebuie sa semneze ptr. proces si sa prezinte in instanta semnatura ei . In acest caz, daca semnatura mamei mele este pe hartie , instanta o poate lua in calcul ca act valabil , neexistand alti martori trecuti in document si actul fiind scris de cea care sustine ca a dat .
Inca o data tot respectul
Mama are posibilitatea contestarii acestui inscris printr-o expertiza grafoscopica. Este necesar insa ca la expertiza sa fie prezentat inscrisul sub semnatura privata in original. De asemenea mama trebuie sa se prezeinte in fata judecatorului pt a da niste mostre de scris care sa fie folosite la expertiza.
Inca o data va multumesc pentru lamuririle taxative . Daca mama celor doua intre timp a decedat , e trecuta ca martor dar semnatura e un fals grosolan imitata pe actul in discutie si mama asa cum spuneam a semnat o coala in alb pe care ulterior persoana l-a completat cum a crezut de cuviinta precizand ca i-a dat mamei mele acea suma de bani ,instanta il poate lua in considerare ? Ce se poate face ? Daca la expertiza rezulta ca este semnatura mamei mele iar cea a martorei ( mama acestora ) este un fals ?
Inca o data toata stima pentru ajutorul pe care il dati unor oameni nepregatiti juridic.
Daca din actul respectiv rezulta ca bunica D-voastra a dat niste bani cu imprumut in schimbul renuntarii mamei D-voastra la drepturile succesorale care se vor naste dupa decesul bunicii, adica asupra propriei succesiuni, acel act nu are nici o valoare.
Sunt interzise conventiile de orice fel asupra unei succesiuni nedeschise.
"Actele juridice asupra mostenirii nedeschise Art. 956
Daca prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absoluta actele juridice avand
ca obiect drepturi eventuale asupra unei mosteniri nedeschise inca, precum actele prin
care se accepta mostenirea sau se renunta la aceasta, inainte de deschiderea ei, ori actele
prin care se instraineaza sau se promite instrainarea unor drepturi care s-ar putea dobandi
la deschiderea mostenirii."
O reglementare similara aveam si pe Codul Civil anterior.
Dezbatere succesiune
romex
As dori sa supun discutiei urmatoarea speta :
Dupa decesul parintilor - tata in 1994 , mama in 2011- unul din cei doi copii , pe fondul neintelegerilor de ... (vezi toată discuția)