avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absenta nemotivata si concediu de odihna 2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absenta nemotivata si concediu de odihna 2009

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 6 luni si din pacate, societatea unde mi-am desfasurat activitatea in ultimii 2 ani, mi-a provocat pana acum numai surprize neplacute. Va supun atentiei mai multe probleme cu care ma confrunt:

1. In luna noiembrie, dintr-un calcul gresit, am solicitat o zi de odihna, desi imi epuizasem concediul din anul 2008. Dupa aceasta zi, am avut concediu medical continuu. Desi am primit salariul pentru luna noiembrie, mi s-a adus de abia acum la cunostinta ca nu mai am dreptul la nici o zi de concediu ( in luna decembrie). Am cerut transformarea zilei de concediu de odihna in concediu fara plata, care a fost aprobata de managerul si directorul departamentului in care lucrez, insa a fost respinsa de catre directorul de resurse umane, care vrea sa imi transforme aceasta zi in absenta nemotivata. Imi puteti spune, va rog, care sunt reglementarile in acest sens? Nu ar trebui sa fiu instiintata cumva in scris de aceasta decizie? Se poate declara o zi absenta nemotivata dupa incheierea lunii si plata salariului aferent?

2. In cea de-a doua saptamana a lunii ianuarie, voi intra in concediu prenatal (126 de zile) si apoi postnatal. Voi avea dreptul de a-mi lua pentru primele 5 zile de lucru concediu de odihna in conditiile in care nu ma voi intoarce la munca in 2009? Am inteles ca regula este ca la sfarsitul anului, daca nu ma intorc la servici intre timp, sa mi se impute plata acestor zile.

3. Pentru luna noiembrie, desi in lunile anterioare am primit salariul pe cardul de debit special deschis la cererea societatii, am fost chemata sa ridic banii in numerar de la sediul firmei, desi din a doua 1/2 a lunii noiembrie, am fost in concediu medical. Am solicitat un raspuns pentru aceasta modificare, mai ales ca, exista comisioane de intretinere a acestui card. Bineinteles ca nu l-am primit. Exista vreo lege cu privire la acordarea salarizarii? Este legal ca un angajator sa isi schimbe politica de acordare a salariilor pentru un angajat care este in concediu medical sau prenatal?

Va multumesc anticipat pentru suportul acordat!

Cel mai recent răspuns: Andrada Ionescu , utilizator 15:40, 17 Decembrie 2008
1. Daca ati facut o cere pentru CFP si conducerea societatii a scris pe ea ca se aproba nici un alt director din subordine nu poate refuza o decizie a conducerii, este abatere disciplinara pana la urma.
2. Nu am reusit sa inteleg intrebarea, insa concediul de odihna se acorda pentru timpul efectiv lucrat. Daca in anul 2009 nu veti avea activitate nu veti beneficia de c.o., in cazul in care o persoana este platita pentru mai multe zile de c.o. decat are dreptul va inapoia banii ridicati ca drepturi necuvenite, nu inseamana ca i se imputa, va inapoia doar banii pe care nu avea dreptul sa-i primeasca.
3.Angajatorul poate plati salariul atat pe card cat si in numerar, trebuia sa semnati un stat de plata. Faceti o adresa si solicitati o explicatie, nu se prea obisnuieste schimbarea modalitatii de palta pentru un singur salariat, nu este ilegal dar poate ascunde si o situatie deosebita. Este mai bine sa solicitati conducerii o explicatie nu pesoanelor mai jos din erarhie care nu vor da nici o explicatie.
Va multumesc frumos pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara? crisana crisana Buna ziua,vreau sa va intreb daca fac cerere de concediu de odihna cu zilele in avans(pentru concediu de maternitate)ii dau numar de inregistrare iar sefa nu o ... (vezi toată discuția)
Plata in numerar sau pe card Andrada Ionescu Andrada Ionescu Buna ziua, Am urmatoarea intrebare. Pana luna trecuta inclusiv am primit salariul lunar pe cardul bancar. Din momentul in care am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza zilele de co? Andrei Gica Andrei Gica Cand calculam numarul de zile de CO la care un angajat ar avea dreptul, ne raportam la intreaga perioada pt care el a fost angajat, sau ne raportam numai la ... (vezi toată discuția)